Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 08. 2009 15:01 — Editoval simonaj1 (03. 08. 2009 15:02)

simonaj1
Místo: Chomutov
Reputace:   

závěrečná úprava výsledku integrálu

ahoj, mám trošku problém s úpravou sin dostala jsem se na výsledek integrálu $\int{(sinx+sin^2x)^2}={\frac{7}{8}x-\frac{7}{16}sin2x-\frac{4}{3}cosx-\frac{2}{3}sin^2xcosx+\frac{1}{4}sin^3xcosx}$ jenže závěrečná úprava je ${\frac{7}{8}x-\frac{1}{2}sin2x+{\frac{1}{32}sin4x-\frac{3}{2}cosx+\frac{1}{6}cos3x}}$ no a já netuším, jak se dostanu k těm sin4x a cos3x, myslíte, že by vadilo, kdybych to nechala ve stavu v jakém mi to vyšlo?... je možné do toho mého výsledku dosazovat meze nebo musím dojít až k té závěrečné úpravě?

#2 03. 08. 2009 15:21

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: závěrečná úprava výsledku integrálu

↑ simonaj1:
Tvoje riešenie nebude správne. Program mi vykreslil odlišné grafy pre tvoju primitívnu funkciu a pre funkciu, ktorú uvádza učebnica.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 03. 08. 2009 15:30

simonaj1
Reputace:   

↑ lukaszh:no já myslím, že tentokrát to bude OK... je to podle wolframu a když dosadím meze do toho mého výsledku před záverečnou úpravou vyjdou mi výsledky jako na MAWu

#4 03. 08. 2009 15:41

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ simonaj1:
Ak to vychádza, tak to môžeš nechať tak, nemusíš upravovať. Ja som to len rýchlo naťukal, možno som niekde spravil preklep.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#5 03. 08. 2009 17:17

stenly
Škola: ČVUT Brno
Pozice: Lektor v oboru matematika-fyzika
Reputace:   15 

↑ simonaj1:Pošli mi mail na st.sula@seznam.cz a já ti ten integrál pošlu mailem na papíře spočítaný!
                                                    Stenly

Matematika je způsob,jak zviditelnit neviditelné!!

#6 03. 08. 2009 18:04

gladiator01
Místo: Jindřichův Hradec
Škola: ZČU FAV - SWI
Pozice: absolvent
Reputace:   53 
Web

stenly neštvi, to máš tak krátkou paměť? když to můžeš poslat e-mailem tak to můžeš nahrát i sem.

Naděje jako svíce jas, potěší srdce štvané, čím temnější je noční čas, tím zářivěji plane.
VIVERE - MILITARE EST (Seneca)
Vím, že nic nevím. - Sokrates

#7 03. 08. 2009 20:34

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ gladiator01:Stenly nabízí pomoc, tak bych ho nekáral. Taky se přikláním k tomu, že by bylo lepší, aby své řešení nahrál na web, ale pokud nechce či nemůže (sepisovat to na PC trvá déle než v ruce, ne každý ma skener, ...), nechť svoje řešení šíří mailem. Nicméně by bylo ku prospěchu, kdybychom byli následně o stavu mailového řešení informováni i my na fóru.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#8 04. 08. 2009 10:36

simonaj1
Reputace:   

↑ stenly: integrál je hned na začátku diskuse $\int{(sinx+sin^2x)^2$, ale nepotřebuji výsledek, ten mi umí najít i MAW nebo wolfram... bohužel se mi stává, že mi unikají některé výpočty mezi jednotlivými kroky těchto prográmků

#9 04. 08. 2009 11:24

gladiator01
Místo: Jindřichův Hradec
Škola: ZČU FAV - SWI
Pozice: absolvent
Reputace:   53 
Web

↑ Kondr:
Stenly vždycky píše, že to spočítá na papír a pošle e-mailem, s toho usuzuji, že má možnost to nakopírovat do PC, tak to stejně tak může dát i sem. Jestli se za své výpočty stydí tak ať napíše, že to sem dávat nechce a neignoruje moje (a lukaszhovy) připomínky.

Naděje jako svíce jas, potěší srdce štvané, čím temnější je noční čas, tím zářivěji plane.
VIVERE - MILITARE EST (Seneca)
Vím, že nic nevím. - Sokrates

#10 04. 08. 2009 15:01

Crusty
Reputace:   

↑ stenly:
Stenly prosim nahraj to sem, ja bych to taky chtel videt, diky

#11 04. 08. 2009 15:32

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ gladiator01:Joj, to s tím skenerem jsem nedomyslel, máš recht, ale pointa byla jinde. Šlo mi o to, že si nemyslím, že máme právo (plynoucí z právního systému nebo pravidel fóra) po Stenlym chtít, aby s tím přestal. Požádat ho samozřejmě můžeme a ke slušně formulované žádosti (↑ Crusty:) se klidně přidám.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí