Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 08. 2009 22:13

nseo@seznam.cz
Zelenáč
Reputace:   

Jak zjistit veškeré souřadnice XY nacházející se mezi body A a B

Dobrý den potřeboval bych pomoci s následujícím..
Tady je ten problém potřebuju vzorec nebo metodu, na výpočet včech souřadnic XY nacházejících se mezi body A a B které jsou též reprezentované souřadnicemi XY(příklad začátek přímky X = 100, Y = 100 a konec přímky X = 300, Y = 300)a já potřebuji vypsat všechny souřadnice mezi...
Děkuji moc a mimochodem pokud by někdo chtěl častěji pomáhat spíše radit s mat problémy tak bych ho rád připojil do mého projektu není to bussines jen open source program pro kreslení el.shémat takže vlastně pokud by mu stačilo jeho jméno v seznamu lidí kteří se podíleli na projektu

#2 05. 08. 2009 08:07 — Editoval B4r (05. 08. 2009 10:52)

B4r
Zelenáč
Reputace:   

Re: Jak zjistit veškeré souřadnice XY nacházející se mezi body A a B

Mohol by si pouzit parametricke vyjadrenie usecky, aj ked to ti vsetky body nevyjadri (myslim ze to ani nie je mozne, pretoze ich je tam prilis vela), iba zisti, ci nejaky bod patri danej usecke, alebo nie:
$X[x_1;x_2]$
$Y[y_1;y_2]$
$v[y_1-x_1;y_2-x_2]$
$x=x_1+t*(y_1-x_1)$
$y=x_2+t*(y_2-x_2)$
$t\in\langle0,1\rangle$
Napriklad pre tvoj pripad by to bolo:
$x=100+200t$
$y=100+200t$
$t\in\langle0,1\rangle$
A teraz staci za suradnice x a y dosadit suradnice nejakeho bodu a porovnat t, ak sa zhoduju a vyhovuju intervalu, tak bod usecke patri.

"Ľudí môžeme rozdeliť do 10 skupín - tých, ktorí rozumejú binárnej sústave a tých, ktorí jej nerozumejú." :)

#3 05. 08. 2009 08:36 — Editoval nseo@seznam.cz (05. 08. 2009 08:45)

nseo@seznam.cz
Zelenáč
Reputace:   

↑ B4r: Díky moc, jen to že jich tam je moc nevadí protože by to počítal program. Problém je že tohle funguje na uhel 45 90 atd ale jakmile bude uhle jinný příkald mezi ? Příklad teoreticky to co jsi mi popsal by platilo pro pomyslný rovnoramený trojuhelník kde body A a B tvoří usečku přilehlé k pomyslné usečce s bodem A na stejných souřad jako přednozí bod A. Ale pokud mě půjde o nerovnoramený trojuhleník ??

#4 05. 08. 2009 09:25

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Odpověděl jsem zde.

#5 05. 08. 2009 09:26

musixx

#6 05. 08. 2009 09:31

musixx

nseo@seznam.cz napsal(a):

...jen to že jich tam je moc nevadí protože by to počítal program

Jen jako poznámka: těch bodů je tam tak moc, že by se sebelepší počítač v konečném čase nedopočítal.

V praxi by snad mohlo jít to $t$ zvyšovat diskrétně od 0 do 1 (třeba po 0.001, resp. po 1/n, kde chci vykreslit (plus mínus) n bodů na této úsečce), ale úskalí jsem popsal v tom druhém vlákně, kde je tento tvůj stejný dotaz (odkaz viz výše).

#7 05. 08. 2009 13:24

nseo@seznam.cz
Zelenáč
Reputace:   

↑ musixx: No teda řeknu ti že tyhle vaše návody v podobě mat vzorců jsou pro mě dost problém... Težko se mi to převání do programovacího jazyku ale je vidět že víš o čem mluvíš nechtěl by jsi se zapojit do mého projektu?

#8 05. 08. 2009 13:28

nseo@seznam.cz
Zelenáč
Reputace:   

↑ musixx: Ahoj ty též kdyby jsi chtěl  se zapojit do mého projektu? Totiž i kdybych po pár hodinách uspěšně implementoval vaše metody tak potom stejně zase přijde další problém kde se budu muset ptát nějakých mat einsteinů.. Takže by bylo fajn mýt někoho komu pošlu podrobný problém a ten mě za ty všechny n dosadí hodnoty ... a jakříkám ten dotičný by měl jméno mezi jmény kteří se na projektu zabývaly hm?

#9 05. 08. 2009 14:32 — Editoval musixx (05. 08. 2009 14:36)

musixx

↑ nseo@seznam.cz:
Konkrétně já bych zatím zájem neměl.

Ale dotazy na implementaci čehokoli piš klidně sem do sekce "Algoritmy a programování" - založ si tam třeba téma "kreslení el.schemat". Na tomto fóru je dost zkušených lidí, kteří ti budou schopni dobře odpovědět, případně pomoct s nějakou dílčí úlohou, a to do pár hodin od zadání (rozumného) dotazu.

Pro začátek: Je již dáno, bude-li to nějaká samostatná aplikace pro Windows, Linux nebo tak, nebo to zamýšlíš třeba ve spustitelné podobě prezentovat na webu (třeba nějaký Java applet)?

#10 05. 08. 2009 17:51

nseo@seznam.cz
Zelenáč
Reputace:   

↑ musixx: JJ to je taky pravda, no zatím je dáno to že to bude v duchu systému formica tam mě přišlo asi nejpřívětivější prostředí a systém kreslení a editace. Ostatní programy at už komerční nebo ne zkoušejí všelijaké zajímavé způsoby které spíše znepříjemnují elektrikáři nebo návrháři práci. Takže bych vzal podle mých zkušeností vše dobré z programů které znám a vyhnul se všemu špatnému z programů které znám. Bude to open source takže čistě z ryzích umyslů :-)... Zatím plně pro windows ale snažím se psát kod platformě nezávislý aby se pozdějí předělalo jen pár věcí a mohla by se garantovat funkčnost pod jinnými at už Linux atd...

Zápatí