Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nepodařilo se mi sestrojit tento rovnoběžník. Délka strany b 2,9 cm se mi neprotla s úhlem 42 st. Není chyby v zadání? Poraďte, prosím. Díky
Př.č.4: Sestrojte rovnoběžník ABCD, je-li:
a = 4,7 cm, b = 2,9 cm a úhel, který svírá úhlopříčka AC se stranou a má velikost 42 o. (rozbor, postup, konstrukce)
1. Narýsuju úsečku AB, délky 4,7cm
2. Narýsuju jednu polopřímku p, která svírá s úsečkou AB úhel 42° a která ji protíná v bodě A
3. Do kružítka vezmu 2,9cm, zapíchnu v bodě B a protnu polopřímku p (bude to v jednom nebo ve dvou bodech, který označím C, resp. C1 a C2)
--> Mám-li dva průsečíky, pak budou dvě řešení, dva rovnoběžníky
4. Vedu rovnoběžku c s úsečkou AB bodem C
5. Vedu rovnoběžku d s úsečkou BC bodem A
6. Jediný průsečík přímek c a d je bod D
7. Pospojuju ABCD a mám hledaný rovnoběžník

↑ musixx:
Já jsem nedočetl zadání do konce ......... a úhel, který svírá úhlopříčka AC se stranou a má velikost 42 o.
Pak to opravdu nejde sestrojit
Neplatí totiž "trojúhelníková nerovnost".
Takže pro ↑ clupmi: takový čtyřúhelník nejde sestrojit.
PS: Jestli to zas nemá být takto:
Př.č.4: Sestrojte rovnoběžník ABCD, je-li:
a = 4,7 cm, b = 2,9 cm a úhel, který svírá úhlopříčka AC se stranou a má velikost 42 o. (rozbor, postup, konstrukce),
kde to a je spojka.
Úhel 42 st. je pak u vrcholu C
Pak by to bylo takto: viz obrázek:
↑ Cheop:
Zdravím tě kolego po dlouhé době :-)
Jen taková malinkatá drobnost. Nad obrázkem píšeš b=2,9 a v obrázku máš c=2,9. Je to detail, ale na chvíli jsem byl zmaten a už jsem chtěl napsat, že nevíš co je v rovnoběžníku strana c :-)

↑ ttopi:
Já mám totiž prográmek na konstrukci trojúhelníku.
V trojúhelníku jsou strany značeny jinak než ve čtyřúhelníku.
Proto je tam ta chybka. Neopravená. (zapoměl jsem to opravit)