Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Crusty:
zadání 1297 - za použití tvého návrhu per partes (snad takto):
, odsud 
zbyvá vyřešit "tuto část" 
substituce
a dál přes parciální zlomek...
OK?
ja se toho snazim drzet, ale vzdycky mam problem s vyjadreni dx, u tech prikladu kdyz mam substituci t= sin(x), dt= cos(x)dx tak mi vychazi dt^3 a prave todle neumim s tim , ale je kravina udelat x= arcsin(x) ne? a pak to derivovat abych dostal dx
↑ Crusty: Já neřákám, že je to vždy nejrychlejší, ale když je integrovaná funkce lichá k sinu nebo cosinu, tak ta odpovídající substituce vždy vede k cíli. Jak ti vychází dt^3? To je nesmysl...
Příklad odtud (lichá ke cosinu - subst. sin(x)=t):
.
Ta lichost se využije právě proto, aby tam bylo
, resp.
a všechny zbylé výskyty sinu či kosinu se upraví pomocí goniometriké jedničky na funkci, která je v substituci. Tak vznikne integrál z racionální lomené funkce.
EDIT: Třeba
neni lichý ani k sinu, ani cosinu. Na ten se touto substitucí standardně jít nedá.
EDIT2: Užitečné bývá se zápisem integrované funkce nějak zacvičit a pomocí pravidel pro počítání s gonoimetrickými funkcemi ji nějak upravit, třeba zjednodušit.

↑ Crusty:Řešeno podrobně zde.
↑ musixx:Zdravím :o) Sorry, trvalo mi to vyštrachat tu starou verzi, mohl jsem ti ušetřit "vynalézání kola". Příště budu svoje příspěvky psát tak, abych je našel. Jelena má celkem dobrý nápad s použitím klíčových slov, možná s tím začnu.
↑ Crusty: Až vyřešíš ten integrál z racionální lomené funkce, na kterou ses právě pomocí rozkladu na parciální zlomky dostal, tak znova použiješ substituci sin(x)=t, aby ses vrátil k původní proměnné x. Proměnná t je jakási pomocná. Není nic jako "výsledek ve tvaru parciálních zlomků".

Tady jsou ty exponenty sudé a malé, takže ta substituce tg(x)=t povede rychle k cíli. (Tentokrát jsem ověřil MAWem, že to fakt půjde a vyjde číselně relativně pěkně, jen nějaké odmocniny ze dvou tam straší).

↑ Crusty:Asi se neshodneme na rozsahu slova "pěkný", vypadá to OK. Akorá při převádění na společného jmenovatele je k ničemu roznásobovat, lepší je nechat toho jmenovatele ve tvaru (t^2+1)*(2t^2+1), ty parciální zlomky vyjdou jen dva, dají se spočítat z hlavy a ani jejich integrace není těžká ...
Stránky: 1