Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, mám najít plošný obsah největšího obdélníku, který má 1 stranu na ose x a 2 body leží na křivce 
je mi jasné, že budu asi hledat maximum fce křivky, takže jsem zderivovala původní fci a dostala jsem
zjistila jsem, že max je v x=1 a max hodnota fce v x=0 je f(x)=1, ale co s tím dál?

je mi jasné, že budu asi hledat maximum fce křivky
To mi tedy není jasné proč. Já bych hledal maximum funkce, která straně
obdélníku rovnoběžné s osou x přiřadí obsah
obdélníku.
↑ BrozekP: njn, tak vedle jak ta jedle... jenže, abych mohla hledat max. té fce, musela bych tu fci dát dohromady... a to tedy vůbec netuším jak:-( jediné co se mi tu zatím povedlo je náčrtek... a možná vzoreček, který by byl použitelný... je pro obsah rovinného obrazce ohraničeného obloukem křivky y=f(x) a osou x a přímkami rovnoběžnými s osou y (ty ovšem v zadání nemám) 

↑ simonaj1:
Tady není vůbec nutné počítat obsah plochy pod křivkou, vzorec pro obsah obdélníka je snad dost známý a nemusíme ho odvozovat. Víš jak funkce vypadá? Když to před sebou uvidíš, snad už dáš dohromady délku svislé strany obdélníka vyjádřenou pomocí
.
↑ simonaj1:má sa hľadať maximum funkcie
teda kladnú iksovú suradnicu vrcholu obdĺžnika na iksovej osi
↑ BrozekP: myslíte tu fci kterou mám odvodit... tu právě ne a ne dát kloudně dohromady
obsah obdélníka samozřejmě znám a*b, ale netuším, jak to nacpat do fce
↑ simonaj1:ako to nemôžeš vidieť hľadáš kladnú iksovú súradnicu bodu ktorý je vrchol obdĺžnika s najväčším obsahom potom vzhľadom na párnosť funkcie
je má druhý bod na iksovej osi iksovú súradnicu -x teda jeden rozmer je 2x a druhý funkčná hodnota funkcie
v bode x obsah je súčin rozmerov . Lepšie?
chceme tedy najit maximum funkce 
Pridal bych, ze staci najit bod, kde ma ta funkce nulovou derivaci. Ze je to maximum uz plyne z obrazku a selske logiky
kaja(z_hajovny) napsal(a):
chceme tedy najit maximum funkce
Pridal bych, ze staci najit bod, kde ma ta funkce nulovou derivaci.
zabudli ste na slovo kladný medzi najít a bod
↑ simonaj1:ak je to f identita tak hej inak nie bože veď to sa ponúka samo
funkčná hodnota funkcie 
v bode x je predsa
nie
neviem ako si na tak divný tvar prišla
diky za to upozorneni ze x je kladne.

a teda 
obsah je 

↑ simonaj1:
Jak je funkce "vysoko nad osou" v bodě 1 na ose x? No přece
.
Jak je funkce "vysoko nad osou" v bodě 2 na ose x? No přece
.
Jak je funkce "vysoko nad osou" v bodě 50,1345282 na ose x? No přece
.
Jak je funkce "vysoko nad osou" v bodě x na ose x? No přece
.
A tahle "výška" je přece jedna strana obdélníka. Druhá strana bude dvojnásobek hodnoty x, tedy 2x. Když tyhle dvě délky stran vynásobíme, dostaneme obsah obdélníka
Víme tedy, jak obsah závisí na tom, jak daleko bude vrchol obdélníka na ose x od počátku. Stačí najít maximum této funkce.
Omlouvám se, že opakuji věci, které tady už (asi několikrát) jsou napsané, jen mám pocit, že to simonaj1 stále nechce pochopit :-)

↑ jarrro:
Pravda, dík.
↑ BrozekP: ↑ jarrro: ↑ kaja(z_hajovny): omlouvám se všem zúčastněným pánům, kteří se mi včera do vyčerpání (snad ne jejich, ale odpovědi na mou otázku) věnovali, za svou natvrdlost a děkuji za jejich trpělivost... nyní již definitivně pochopeno a chápu již i poznámky "jak to nemůžeš vidět..." :-D snad budu příště chápavější... ještě jednou díky
Stránky: 1