Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Potřebovala bych pomoci se slovní úlohou:
Jaký bude nárůst obyvatel, když byl počáteční stav 100.000 obyvatel a za 10 let vzrostl počet obyvatel na 120.000. Kolik bude obyvatel za dalších 10 let, když vezmeme v úvahu, že je čas konstantní. Použijte variantu ln e!
mám tady k tomu nějaký výpočet, ale vůbec netuším odkud se co bere:-(
tak tomuhle nerozumím asi vůbec
kde se např. vzalo těch 200000

↑ simonaj1:Nevím, co je varianta ln e!, ale k tomu zbytku: p(t) je populace v čase t, pokud píšeme p bez parametru, myslíme p(t).
rychlost růstu populace je úměrná její aktuální hodnotě -- to je poměrně jednoduchý model, který nám dali biologové a my ho musíme vzít jako fakt. Koeficient zmíněné přímé úměrnosti označíme k, máme rovnici
proměnné separujeme (vydělíme p a "vynásobíme dt" -- není to přesný název, ale dělat se to může)
to je rovnost dvou funkcí, na obou stranách lze provést neurčitý integrál
, po vyčíslení
, zavedením další konstanty
, pro kterou 
máme
, odlogaritmujeme (umocníme e na levou a na pravou stranu)
A tohle musí platit pro všechna t. Dosazením t=0 máme
, v čase 0 je populace 100.000, proto 
Dále 
dosazením
máme
. Nás zajímá
.
Co se týče toho dosazení 200000, taky nevím, připadá mi to jako rozpor zadání a řešení.
↑ simonaj1: myslím, že je tam někde chyba, ten přírůstek 400000 se mi zdá nějak moc... když to vezmu kolem a kolem, myslím, že by měl přírůstek po 20 letech být 40.000 a že těch podezřelých 200.000 měl být původní přírůstek po 10 letech, tedy 20.000???
↑ Kondr:
k tomuhle jsem se dopočítala původně když jsem to vzala tak, že za 10 let byl nárůst o 1/5 původního základu... takže nový základ 120.000 + jeho 1/5 dalo 144.000 jen mě zmátl ten výpočet... takhle jak to píšeš už mi to jakžtakž smysl dává... jen takový dotaz... tohle
se integruje nějak speciálně? .. možná se teď ptám hloupě... ale prosím trpělivost:-)
↑ simonaj1:integrál konštanty čiže kt+c kondr to len prepísal podľa vzťahu
↑ halogan: takhle mi to vychází také, ale nechápu, kde se tam pak vzalo to 
↑ Kondr:
Taky si myslim ze to reseni ktere napsala simona1 v prvnim prispevku nebude uplne vzorove. Napriklad ten predpoklad, ze cas je konstantni, je dost podivny :)

↑ simonaj1:
Platí totiž toto: 
je přirozený logaritmus
Stránky: 1