Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ VE3V1:
To být v tomto posledním případě nemůže, jelikož jsi určoval který!!!!! člen. A těch je maximálně 10. takže ti vyšlo, že 7 člen.
toto 526132566x^3 by ti mohlo vyjít, kdyby jsi počítal některý člen. Už si v tom udělej pořádek:-)

a
se má rovnat 2.
A z toho už
dopočítáš.
Použil jsem jeden jediný vzorec, který potřebuješ.
Edit:
Pro jistotu uvedu daný vzorec:
Vzorec pro k-tý člen výrazu
. Podmínky teď nejsou podstatné.
Tady ty úlohy typu "kolikátý člen binomického rozvoje" mě vždy iritovaly a vystupuju proti nim už od střední školy. Nemohu tedy nevystoupit i v tomto vláknu. Úplně jiné to samozřejmě je v případě "jaký koeficient je u člene, který se pozná podle toho či onoho (třeba mocniny
v něm - viz níže). Nikdo mě přeci nemůže nutit psát
, klidně mohu psát "pozpátku"
, či jakkoli jinak (mám
možností).
Musel jsem to zde prostě napsat, nedalo mi to.
VE3V1 napsal(a):
a hlavně tento příklad pokud mi nekdo vyresi tak mu budu opravdu vdecny ...
Kolikátý člen binomického rozvoje výrazuobsahuje
?
Jakákoli odpověď od "první" do "dvanáctý" je prostě za jistých okolností správná, pokud se v rozvoji vůbec člen s
vyskytuje.
Chce-li učitel otestovat, že žák rozumí binomické větě, ať se ptá, jaký je u
koeficient. Pak je to jednoznačná otázka a je jedno, jestli si
napíšu jako
nebo
(jinak by to asi nikdo neudělal, ale to samozřejmě ještě samo o sobě nic neznamená). Kdyby aspoň jako správná mohla být brána v tomto konkrétním případě odpověď i-tý i (11-i)-tý (což je ovšem v přesné vědě typu matematiky samozřejmě problém).
Nevidím žádný racionální důvod v preferování prvního či druhého zápisu. Pokud takový důvod je a není jen o zapamatování si toho "správného zápisu", rád si to nechám vysvětlit (z VŠ algebraického pohledu: v jakémkoli okruhu, kde má obecně platit binomická věta v tom známém tvaru s binomickými koleficienty, je nutně sčítání i násobení komutativní -- a - pro perfekcionisty - je-li to třeba, tak násobení číslem (binomickým koeficientem) je jen zkratka za několik součtů).
Souhlasím s ↑ halogan:, ale protože je to téměř jednoznačné zadání (viz ↑ musixx:: neptáme se "kolikátý člen"), slituju se a ocením to naznačením.
,
resp.
.
Stačí jen najít správné
.