Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 08. 2009 21:42

Tom
Reputace:   

Kroneckerovo delta

Nikde jsem poradne nemohl vystourat co to vlastne je...Melo by to byt neco ve spojeni s maticemi. Mohl by mi to nekdo vysvetlit? nejlepe na prikladu:)

diky

#2 25. 08. 2009 21:49

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Kroneckerovo delta

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kroneckerovo_delta

Z těch prvních tří řádků to není jasné?

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 25. 08. 2009 21:59

Tom
Reputace:   

Olin
jasny na wiki jsem sel nejdriv, ale 2x z toho moudrej nejsem. Potreboval bych to videt spis na konkretnim priklade

#4 25. 08. 2009 22:23 — Editoval rughar (25. 08. 2009 22:34)

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

↑ Tom:

Jak říká Wiki, chápat se dá jako čtvercová matice a nebo jako tenzor druhého řádu.

Jako čtvercová matice je to úplně normální čtvercová matice která je zvláštní tím, že na hlavní diagonále má jedničky a všude jinde má nuly. Této matici se říká identická matice. A Kronekerovo delta je reprezentace této matice v indexovém formalismu. Tj. kde matici přísluší dva indexy (číslující sloupec a řádek). Pak tedy má hodnutu 1 když se indexy shodují a 0 když jsou různé.

Tenzor druhého řádu lineárně zobrazuje jeden vektor na druhý. A Kronekerovo delta coby tenzor druhého řádu zobrazí vektor na ten samý.

Smysl používání Kronekerova symbolu je spíš formální. Používá se (pokud vím) jen v indexovém formalismu a slouží k zápisu některých vektorových operací. Jeho význam v tomto formalismu je ten, že pomocí něj se dá přeznačit index.

V podstatě stačilo jen říct, že plní v indexovém formalismu stejnou úlohu, jako jednotková matice v maticovém formalismu.

Wiki pak mluví o dalších případech, kde je poloha indexů u symbolu stejná. To už nespadá do Kronekerova delta. Těmto symbolům se říká buď shifers symbol (mechanika kontinua) a nebo se pak mluví o metrickém tenzoru (diferenciální geometrie). To už s Kroneckerem nemá prakticky nic co dělat.

Doufám že jsem to nespletl. Nikdy jsem formalismy neměl moc rád.

-----

Konkrétní příklad. Je vektor v a u. Řekněme třírozměrný. Pak když platí rovnice

$v^i = \sum_{j=1}^3 \delta^i_j u^j$

Pak u a v jsou tytéž vektory. Nebo například skalární součin v euklidovském prostoru a v kartézkých souřadnicích dvou vektorů lze zapsat

$s = \sum_{i,j=1}^3 \delta_{ij} v_i u_j$

Pozn. v kartézksých souřadnicích a Euklidovském prostoru je jedno, jestli píšeme indexy nahoru nebo dolů.

Poslední co mě napadá je, že například tato identita.

$\sum_{i=1}^3 \eps_{ijk} \eps_{imn} = \delta_{jm} \delta_{kn} - \delta_{kn}\delta_{jn} $

Opět v kartézských souřadnicích euklidovského prostoru. Pomocí této identity lze přímo dovodit slavná vektorová identita BAC - CAB.

http://mathworld.wolfram.com/BAC-CABIdentity.html

Kronekerovo delta je tedy formální a používá se při odvozování různých operací ve všemožných vektorových prostorech. V praxi se s tím nepočítá.

Edit: Kolega Marian byl možná pomalejší než můj příspěvek, ale rychlejší než můj první edit :-)

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

#5 25. 08. 2009 22:24 — Editoval Marian (25. 08. 2009 22:26)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ Tom:
Třeba zápis jednotkové matice $\mathbf{E}_n$, $n\in\N$ se dá zapsat pomocí Kroneckerova symbolu $delta _{i,j}$ takto:

Jinak řečeno, jsou-li indexy i,j shodné, tj., je-li i=j, je $\delta _{i,j}=\delta_{i,i}=\delta_{j,j}=:1$, v ostatních případech, tj. pro i<j nebo i>j, platí $\delta _{i,j}=\delta_{j,i}=:0$ obojí dle definice. Na jednotkové matici řádu n se to pak projeví tak, že prvky, které jsou na takové pozici, že index řádkový je roven indexu sloupcovému (tedy prvky hlavní diagonály) jsou rovny jedničce, v ostatních případech nula.

Význam je především teoretický. Mj. se jedná o aritmetickou funkcí dvou proměnných, tj. zobrazuje libovolnou dvojici přirozených čísel $(i,j)$ na množinu $\{ 0,1\}$, tj.
$ \delta :\qquad (i,j)\in\mathbb{N}\times\mathbb{N}\quad\mapsto\quad \{ 0,1\} . $

Snad je již symbol Kroneckerova delta jasnější.

Edit.: Kolega rughar byl rychlejší ...

#6 26. 08. 2009 10:25 — Editoval Rumburak (26. 08. 2009 10:27)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Tom:
Ještě jiný příklad použití:
Mějme množinu $\{\vec{u}_1,\, \vec{u}_2,\, ...,\vec{u}_m\}$  vektorů lineárního prostoru opatřeného skalárním součinem $\vec{x}\cdot \vec{y}$.
Svúj význam má, je-li taková množina ortonormální,  tj. splňuje-li podmínky
$\vec{u}_n\cdot \vec{u}_k = 1 , \,\,\text{pokud}\, n = k $$\vec{u}_n\cdot \vec{u}_k = 0 , \,\,\text{pokud}\, n \ne k $.
Pomocí Kroneckerova delta můžeme obě tyto podmínky shrnout v jednu, a sice $\vec{u}_n\cdot \vec{u}_k = \delta_{n,k}$,
což se hodí k technickému provádění některých výpočtů, jak nyní ukážeme.

Mějme ještě vektory $\vec{x} = \sum_{i=1}^{m} a_i \vec{u}_i $, $\vec{y} = \sum_{j=1}^{m} b_j \vec{u}_j $, a určeme jejich skalární součin. Obdržíme
$\vec{x}\cdot \vec{y} = \(\sum_{i=1}^{m} a_i \vec{u}_i\)\(\sum_{j=1}^{m} b_j \vec{u}_j\) =\sum_{i=1}^{m}\sum_{j=1}^{m}a_ib_j\vec{u}_i\vec{u}_j=\sum_{i=1}^{m}\sum_{j=1}^{m}a_ib_j\delta_{i,j}$.
Uvědomíme-li si nyní význam symbolu $\delta_{i,j}$, shledáme, že $\vec{x}\cdot \vec{y} = \sum_{i=1}^{m}a_ib_i$.

#7 26. 08. 2009 10:34

Tom
Reputace:   

Diky moc za vycerpavajici odpovedi. Potreboval jsem to videt na priklade- ted uz mi to je jasne.

Zápatí