Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Tom:
Jak říká Wiki, chápat se dá jako čtvercová matice a nebo jako tenzor druhého řádu.
Jako čtvercová matice je to úplně normální čtvercová matice která je zvláštní tím, že na hlavní diagonále má jedničky a všude jinde má nuly. Této matici se říká identická matice. A Kronekerovo delta je reprezentace této matice v indexovém formalismu. Tj. kde matici přísluší dva indexy (číslující sloupec a řádek). Pak tedy má hodnutu 1 když se indexy shodují a 0 když jsou různé.
Tenzor druhého řádu lineárně zobrazuje jeden vektor na druhý. A Kronekerovo delta coby tenzor druhého řádu zobrazí vektor na ten samý.
Smysl používání Kronekerova symbolu je spíš formální. Používá se (pokud vím) jen v indexovém formalismu a slouží k zápisu některých vektorových operací. Jeho význam v tomto formalismu je ten, že pomocí něj se dá přeznačit index.
V podstatě stačilo jen říct, že plní v indexovém formalismu stejnou úlohu, jako jednotková matice v maticovém formalismu.
Wiki pak mluví o dalších případech, kde je poloha indexů u symbolu stejná. To už nespadá do Kronekerova delta. Těmto symbolům se říká buď shifers symbol (mechanika kontinua) a nebo se pak mluví o metrickém tenzoru (diferenciální geometrie). To už s Kroneckerem nemá prakticky nic co dělat.
Doufám že jsem to nespletl. Nikdy jsem formalismy neměl moc rád.
-----
Konkrétní příklad. Je vektor v a u. Řekněme třírozměrný. Pak když platí rovnice
Pak u a v jsou tytéž vektory. Nebo například skalární součin v euklidovském prostoru a v kartézkých souřadnicích dvou vektorů lze zapsat
Pozn. v kartézksých souřadnicích a Euklidovském prostoru je jedno, jestli píšeme indexy nahoru nebo dolů.
Poslední co mě napadá je, že například tato identita.
Opět v kartézských souřadnicích euklidovského prostoru. Pomocí této identity lze přímo dovodit slavná vektorová identita BAC - CAB.
http://mathworld.wolfram.com/BAC-CABIdentity.html
Kronekerovo delta je tedy formální a používá se při odvozování různých operací ve všemožných vektorových prostorech. V praxi se s tím nepočítá.
Edit: Kolega Marian byl možná pomalejší než můj příspěvek, ale rychlejší než můj první edit :-)
↑ Tom:
Třeba zápis jednotkové matice
,
se dá zapsat pomocí Kroneckerova symbolu
takto:
Jinak řečeno, jsou-li indexy i,j shodné, tj., je-li i=j, je
, v ostatních případech, tj. pro i<j nebo i>j, platí
obojí dle definice. Na jednotkové matici řádu n se to pak projeví tak, že prvky, které jsou na takové pozici, že index řádkový je roven indexu sloupcovému (tedy prvky hlavní diagonály) jsou rovny jedničce, v ostatních případech nula.
Význam je především teoretický. Mj. se jedná o aritmetickou funkcí dvou proměnných, tj. zobrazuje libovolnou dvojici přirozených čísel
na množinu
, tj. 
Snad je již symbol Kroneckerova delta jasnější.
Edit.: Kolega rughar byl rychlejší ...
↑ Tom:
Ještě jiný příklad použití:
Mějme množinu
vektorů lineárního prostoru opatřeného skalárním součinem
.
Svúj význam má, je-li taková množina ortonormální, tj. splňuje-li podmínky
,
.
Pomocí Kroneckerova delta můžeme obě tyto podmínky shrnout v jednu, a sice
,
což se hodí k technickému provádění některých výpočtů, jak nyní ukážeme.
Mějme ještě vektory
,
, a určeme jejich skalární součin. Obdržíme
.
Uvědomíme-li si nyní význam symbolu
, shledáme, že
.
Stránky: 1