Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mohl by mi pomoci někdo s tímto příkladem:
Lineární zobrazení T:V3(R)->V3(R) zobrazuje vektory 
lineární zobrazení U:V3(R)->V3(R) zobrazí každý vektor
na jeho 5-násobek.
a) Určete matice Mt, Mu lineárního zobrazení T, U ve stejné bázi, v jaké jsou určeny souřadnice všech vektorů.
Potřebovala bych zjistit, jak vypadá zobrazení zobrazení T a U, vůbec nevím jak to mám zapsat. Moc díky
↑ Mephisto:
To by si byl moc hodnej, já mám zítra zkoušku a bojím se, že kdyby se tam vyskytnul podobný typ příkladu, že si nebudu vědět rady.
Jediný co bych z toho udělala je, že bych si napsala vektory alfa a vektory beta zvlášť do matic, ale nevím, co s tím násobkem.
Jasně, to nepochybně. Uděláš si matice A, B, kde budeš do sloupců, tak jak je zvykem, psát souřadnice těch vektorů:
Matice přechodu toho zobrazení T bude teď logicky
To znamená, že pro každý vektor u z toho levého prostoru je Mt*u jeho obraz v tom lineárním zobrazení. Zkus to ověřit!
↑ Rozulinka:
M_T je řešením maticové rovnice
|| x_1 y_1 z_1 || || 2 1 0 || || 1 2 0 ||
|| x_2 y_2 z_2 || . || 3 0 1 || = || 1 1 0 ||
|| x_3 y_3 z_3 || || 5 0 2 || || 1 2 0 || .
Zde má pravdu ↑ Mephisto: .
M_U je zřejmě rovna matici
|| 5 0 0 ||
|| 0 5 0 ||
|| 0 0 5 || .
Zde se ↑ Mephisto: - mám dojem - mýlí.
Už jsem chtěl psát že ta matice Mu je samozřejmě tak jak ji mám já, ale máš to dobře ty; já si špatně přečetl zadání :D
Myslel jsem že to zobrazení U funguje na obrazech toho Tčka, a posílá je dál. Pokud funguje "souběžně" s tím T, pak je to samozřejmě 5*E kde E je jednotková matice. Ale to je triviální, nechápu proč se na to vůbec ptají...
↑ Rumburak:
No on mezi námi není spor o ten samotný výpočet, ten je zřejmý. Tam jde fakt o to, jak bylo myšleno zadání. Jde o to, jestli jdou ta zobrazení T a U za sebou, a nebo nezávisle na sobě. Jdou-li nezávisle, je ta matice přechodu jak píšeš ty, jdou-li za sebou, pak je to jak jsem psal já...
Stránky: 1