↑ laurau:
Ak to má vyzerať takto
tak najprv treba vyšetriť nutnú podmienku:

NPK je teda splnená. Teraz možno použiť odmocninové kritérium![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{\frac{n^2}{\(2+\frac{1}{n}\)^n}}=\lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt[n]{n^2}}{2+\frac{1}{n}}=\frac{1}{2}\,<\,1$](/mathtex/3b/3b0f27995a3df1ae56bd5e7732e009ab.gif)
Rad teda konverguje podľa odmocninového kritéria.
↑ lukaszh:
Dokonce je možné použít třeba i kriterium podílové, které bude vizuálně vypadat lépe (ve smyslu, že se nevyskytne n-tá odmocnina a budeme řešit problém na úrovní polynomů, což je, de facto, SŠ). Jistě lze použít i jiná kriteria (podílové kriterium patří k nejslabším).
↑ laurau:
Nelze psát, že chceme "nekonečnou řadu spočíst". Co to znamená "spočítat"? Nejčastěji bych tím rozuměl najít její součet (v Cauchyově smyslu, existuje-li - jsme-li více pokročilí a řada v Cauchyově smyslu diverguje, můžeme použít některou ze silnějších regulárních metod sumability). Tedy správně jsi měla psát, aby byl vyšetřen konvergenční charakter nekonečné řady.
↑ lukaszh: Prosím prosím poradis mi jak ještě na tyto 2 řady Σ(1+(2/n)^n(^2) a Σ10^(1-n)/n. Díky moc už dám pokoj pozítří mám zkoušku.
↑ lukaszh: absolutně netuším jak jsi na to přišel, můžeš mi to prosím poslat s mezikroky a ten druhý je Σ(1+(2/n))^n^2: je to na n a n je ještě na druhou

↑ laurau:
diverguje, není splněna nutná podmínka konvergence:

Z toho plyne
↑ laurau:, ↑ BrozekP:
Příslušnou limitu netřeba ani počítat, stačí uvážit, že pro každé přirozené číslo n je
a ihned vidíme, že nutná podmínka
splněna NENÍ.
↑ lukaszh: jeste ja na to nemůžu přijít přes to odmocninové kriterium. Stale mi vychazi ze rada je divergentní když použiju odmocn.krit.
↑ Rumburak:V TEXu bohužel pracovat neumím, ale zkousela jsem to podilovym kriteriem a vyslo 10 coz je vetsi jak 1, tedy ze řada diverguje.
neviem či myslíš definičný obor pôvodnej funkcie alebo inverznej pôvodná má definičný obor všetky reálne čísla okrem nuly avšak ak chceme aby funkcia g
bola jej inverzná tak musíme jej definičný obor zúžiť na také x pre ktoré platí
definičný obor inverznej fcie je uzavretý interval od -1 do 1 bez bodu 0