Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o vyřešení následující logické posloupnosti čísel a musíme uhodnout číslo s otazníkem!!
Řada je:1,2,6,42,1806,? Co má býti místo otazníku?
Děkuji Stenly
Dovoluji si ale upozornit, že to téma skončilo smírně, konstatováním, že nemá cenu se o tom nějak hádat; já s dovolením setrvávám na stanovisku, že tento konkrétní příklad JE ZADÁN KOREKTNĚ (naproti tomu např. požadavek na doplnění této řady: 1,2,6,9,18,20,21,37,40,53,70, ?, ? korektní není).
Přijde mi to asi tak, jako kdyby někdo popíral užitečnost kompresních algoritmů, protože KAŽDÝ kompresní algoritmus v průměru (vezmu všechny posloupnosti bajtů o délce n, každou se stejnou vahou) data vždy prodlouží! Dále by ten dotyčný popíral relevantnost argumentu, že "na většině reálných dat kompresní algoritmy fungují pěkně", a to kvůli nemožnosti zcela korektně definovat co to znamená "reálná data" a "fungovat pěkně".
Jsem si jist, že žádný SKUTEČNÝ MATEMATIK by nikdy nesouhlasil s tvrzením, že požadavek na nalezení souvislosti v posloupnosti 1,2,6,42,1806, ? je nesmyslný, protože příklad je ne zcela stoprocentně korektně zadaný.
Edit ad kompresní algo: zapomněl jsem na jeden jediný, o kterém mé tvrzení neplatí, a to identita: nechá každá (!!!) data netknutá (třeba i aaaaaaaaaaaaaaaaaaa). Tenhle jediný data v průměru neprodlouží :)

↑ Mephisto:
Ať už myslíš slovem "korektnost" cokoli, v tomto tématu byla myslím diskutována především "nejednoznačnost" řešení podobných úloh, o které myslím po jeho přečtení nemůže být pochyb. Tohle zjištění ale ještě neimplikuje, že jsou takové úlohy špatné a nesmyslné! Když člověk chce posloupnost zadanou rekurentně popsat vzorcem pro n-tý člen, tak se mu takové "hádání" docela hodí. Pak ale správnost vzorce musí dokázat indukcí. O kompresních algoritmech nic nevím, ale otázka "Které číslo má následnovat" by myslím měla být doprovázena nějakým dalším komentářem, třeba "Svoji odpověď zdůvodněte." Když pak člověk napíše smysluplné zdůvodnění, je všechno v pořádku. To je ale samozřejmě problém v zaškrtávacích testech...
Stránky: 1