Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ stepanka:
Zdravím,
je to podobné, jako převedení zlomku ke společnému jmenovateli. Bude to srozumitelné třeba z tohoto příkladu? Případně se ozví tady.
Hodně podrobně v materiálu: http://www.zam.fme.vutbr.cz/~martisek/V … ripta2.pdf
↑ stepanka:
Zdravím,
asi jsem měla zdůraznit, že v úvodním zadání je převedení pod jednu odmocninu, ale různých základů. Na příkladu zlomků se společným jmenovatelem jsem chtěla ukázat jen, jak se dá
převest na
, tak to raděj rozepiši celé:![kopírovat do textarea ${\sqrt[6]{3}\cdot \sqrt[3]{a^2}=3^{\frac16}\cdot \boxed {a^{\frac 23}}=3^{\frac16}\cdot \boxed {a^{\frac 46}}={\sqrt[6]{3}\cdot \sqrt[6]{a^4}={\sqrt[6]{3\cdot a^4}$](/mathtex/bf/bf6f052cd5bc86120836a833580e973f.gif)
je provedeno rozšířování zlomku 2/3 na 4/6 (v exponentu nad a), pak dva různé základy (3, a^4) bylo převedeno po jednu odmocninu. Je to tak více srozumitelné? V materiálu (pdf), který jsem odkazovala, je hodně podrobně vysvětleno.
↑ stepanka:
Sčítat můžeš jen mocniny se stejným základem, tzn.
. Prostě počítáme kolikrát se to násobí trojkou (mocnina není nic jiného než několikanásobné násobení, takže si to jde představit jako
- a závorky jak známo nehrají roli). O
už nic takovýho říct nemůžu, to nijak podobně upravit nejde.
U tohoto příkladu jediné co můžeš udělat (pokud chceš jít přes ty zlomky) je představit si to jako
, to upravit na
a teď na
, což jinak zapsáno je
.
Edit: To že umocňování je několikanásobný násobení zní jako trivialita, ale je dobrý si to uvědomit. Dává to odpověď i na to, proč se při umocňování exponenty násobí apod.