Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Alivendes:veď píšem,že keď berieš časť
tak ti vyjde 0=0 čo je splnené vždy teda 
Sic nevím proč tomu tak je ( :D ) ale zkus si dosadit za x čísla z intervalu <-2;1> uvidíš, že to bude vycházet.

↑ Alivendes:
Obecně při řešení rovnice mohou nastat tři případy
1) řešením je jedno reálné číslo
Pokud řešíme rovnici s AH, pak se musíme zeptat, zda toto číslo je v intervalu, ve kterou danou rovnici řešíme
2) není žádné řešení
3) vyjde 0.x=0 tudíž jsou řešením všechna reálná čísla
Pokud řešíme rovnici s AH, pak ještě musíme brát na zřetel tento fakt. Vyšlo nám sice, že můžeme dosadit jakékoliv číslo, ale ta rovnice, kterou jsme řešili, je vytvořena jen pro daný interval ( vidíš přece sám, že v každém intervalu řešíš jinou rovnici). Prot musíme udělat průnik našeho řešení s intervalem, ve kterém se rovnice řeší.
ne, není, kdyby třeba rce vypadala takhle: |x+2|-|x-1|=4 zde by už nebyl řešením interval <-2;1> zde by tomu bylo jinak.. Ať někdo chytřejší odpoví jak se to vlastně řeší, rce s AH jsem nenáviděl už "od malička" :D
↑ Alivendes:nie vždy. len keď vyjde miesto rovnice identita(hovorím o rovniciach s absolútnymi hodnotami)

↑ Alivendes:
Proč by jinak kolega psal 3 možnosti? Prostě jsou 3 možnosti.
Zkus si to prostě spočítat klasicky přes nulové body a třeba k tomu intervalu dojdeš.

↑ Alivendes:Myslím, že na tuhle otázku dost podrobně odpověděl marnes. Pokud to nepomohlo, zkusím argumentovat obrázkem: každou rovnici o jedné neznámé můžeme upravit převedením všeho na levou stranu do tvaru f(x)=0. Řešením jsou všechna taková x, v nichž graf funkce f protíná osu x. V mnoha případech funkce f osu protíná v oddělených bodech (třeba pro rovnici
). Může se ale stát, že část grafu na té ose celá leží, tak jako v našem případě: graf. Pak může být řešením rovnice interval.
EDIT: Zdravím halogena, jarra i Cermixe :) Být trojnásobně předběhnut, to se mi ještě nepovedlo.
taky zdravím :-)
No dobrá.. dejme tomu, že teoreticky máš pravdu.. ukaž nám všem (nebo alespoň mě :D) krok po kroku jak by se řešila rce |x+4|-|2x-4|=20
Já vím, blbá otázka od člověka který je ve čtvrťáku a chce dělat maturu z matiky :D ale tohle mi prostě nikdy nešlo, tak žádám o komletní vysvětlení, děkuji :)
↑ Alivendes:čo ti vyšlo pri časti
?
↑ Cermix:cez nulové body rozdeľ na intervaly odstráň absolutné hodonty a nezabudni jedotlivé riešenia sprienikovať s intervalom na ktorom to riešiš
děkuji jarro za Tvou velice PLNOHODNOTNOU :D poznámku, ale víš, já bych to raději viděl na příkladě a jsem příliš líný to zkusit sám :D
To se bude hodit, asi se na to mrknu.. stydím se že to neumím :D
Tak si spočítám pár příkladů no :D:D abych se do toho dostal
↑ Alivendes:jediné čo ma napadá je,že si nezapočítal riešenia z časti

↑ Alivendes:
V prvním intervalu ti vyšlo x=-2
V druhém intervalu jakékoliv R číslo
Ve třetím ti vyšlo x=1
Teď musíš zjistit, zda číslo -2 patří do prvního intervalu, a číslo 1 do třetího.( tady závisí na tom, jak jsi si intervaly pouzavíral)
Výsledek druhého intervaalu-všechna R- musíš zprůnikovat s intervalem. ( výsledek je vlastně druhý interval)
Máš tři výsledky, které když sjednotíš, tak nedávají jen čísla -2 a 1, ale i to, co je mezi nimi <-2;1>
↑ Honza Matika:
↑ Alivendes:to je jedno môžeš uzavrieť aj všetky ja uzavriem vždy všetky a mám pokoj