Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 09. 2009 12:14

mysak
Reputace:   

Objem rovnoběžnostěnu

Ve spodní části první stránky je, jak se zapíše q, vůbec nerozumím, proč je to q= 1/S (a x b)  (teda je mi jasné, že je to tak potřeba, aby se mi pak ty součiny vykrátily, ale jinak absolutně nic:D )
http://forum.matweb.cz/upload/1252836679-1.jpg

a tady pokračování na druhé straně:
http://forum.matweb.cz/upload/1252836844-2.jpg

#2 14. 09. 2009 15:52

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Re: Objem rovnoběžnostěnu

Neřekl bych, že je to tu hezky vysvětleno.

Tím S se myslí obsah rovnoběžníka PAKB a pro definici toho q se to používá jen a pouze proto, aby to q bylo jednotkový vektor a šlo se odkázat na odstavec 2.5 (zřejmé tvrzení o skalárním součinu dvou vektorů, kde jeden z nich je jednotkový).

Vektor q je navíc v obou případech 2.37 a),b) velice nešťastně nakreslen: vypadá to, jako by se (při zvolené projekci) měl dotýkat úsečky BK, což rozhodně nemusí být.

Stejně dobře by to všechno nakonec vyšlo i jen při definici $q=a\times b$ - ten vektorový součin je skutečně potřeba, 1/S je jen z pilnosti udělané normování vektoru.

Není ale opět vysvětleno, proč zadávět onen záhadný bod R a hledat "výšku" PR. Vlastně je to stejný trik jako při výpočtu obsahu kosodelníka (to, co se vpravo odřízne, to se přesně vlevo doplní a máme obdélník) - tady je to v 3D a z

obsah základny & "šikmá výška"- tedy cosi jako "kosokvádr"

tak získáme

obsah základny krát kolmá výška - tedy kvádr (i když základna nemusí být nutně obdélník).

Nevím, jestli jsem ti to tímto ale ještě víc nezamotal.

#3 15. 09. 2009 20:51

mysak
Reputace:   

I přesto děkuji, jak bude více času, tak si to projdu, dá se říct, že kromě toho q to vypadá pochopitelně, ale napověděl jsi mi tím termínem normování vektoru, zatím netuším, co přesně to je, ale prolítl jsem net a něco málo jsem si přečetl a tuším, že to bude ono..sehnal jsem o tom nějaké pdfko, tak to normování prostuduju

#4 17. 09. 2009 19:54

mysak
Reputace:   

↑ musixx:
aha, takže ono jde jen o jednotkový vektor, narazil jsem na něj náhodou a došlo mi, že to bude ono...a pak vyloženě jen o ten skalární součin, je to jen další verze pro výpočet úhlu pomocí skalárního součinu

Zápatí