Neřekl bych, že je to tu hezky vysvětleno.
Tím S se myslí obsah rovnoběžníka PAKB a pro definici toho q se to používá jen a pouze proto, aby to q bylo jednotkový vektor a šlo se odkázat na odstavec 2.5 (zřejmé tvrzení o skalárním součinu dvou vektorů, kde jeden z nich je jednotkový).
Vektor q je navíc v obou případech 2.37 a),b) velice nešťastně nakreslen: vypadá to, jako by se (při zvolené projekci) měl dotýkat úsečky BK, což rozhodně nemusí být.
Stejně dobře by to všechno nakonec vyšlo i jen při definici
- ten vektorový součin je skutečně potřeba, 1/S je jen z pilnosti udělané normování vektoru.
Není ale opět vysvětleno, proč zadávět onen záhadný bod R a hledat "výšku" PR. Vlastně je to stejný trik jako při výpočtu obsahu kosodelníka (to, co se vpravo odřízne, to se přesně vlevo doplní a máme obdélník) - tady je to v 3D a z
obsah základny & "šikmá výška"- tedy cosi jako "kosokvádr"
tak získáme
obsah základny krát kolmá výška - tedy kvádr (i když základna nemusí být nutně obdélník).
Nevím, jestli jsem ti to tímto ale ještě víc nezamotal.
I přesto děkuji, jak bude více času, tak si to projdu, dá se říct, že kromě toho q to vypadá pochopitelně, ale napověděl jsi mi tím termínem normování vektoru, zatím netuším, co přesně to je, ale prolítl jsem net a něco málo jsem si přečetl a tuším, že to bude ono..sehnal jsem o tom nějaké pdfko, tak to normování prostuduju