Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
potreboval bych pomoct s upravou dvou vyrazu. Jsou pro dukaz, ze tri vyrazy jsou cleny aritmeticky posloupnosti (popr. muzu poslat zadani).
Pokud se nemylim tak se rovnaji. Potrebuji to vsak upravit tak, aby to z toho bylo jednoznacne videt...
Diky moc
Mno a dostanu do tohoto tvaru i ten druhy vyraz? Me jde o to, aby bylo jasne videt ze jsou stejne...
Mimochodem puvodne to vypadalo tak, jak ty mas ve druhem kroku (akorat jsem myslel, ze usmerneni je urcite dobry krok - jen pro uplnost ;)).
Po dosazeni cisel a=1 b=3 c=5 do puvodniho predpisu mi to vychazi. Jo a koukam na tu upravu a treti krok je v citateli spatne - musi to byt naopak. Vyjde tedy nakonec + nikoliv - . Ci snad ne?
EDIT: Jo jo, ted je to dobre a minus tam bude :).
Ach ouvej, mas samozrejme pravdu. V tom pripade musim pozmenit svuj dotaz :)
Mam zadani (omlouvam se za velikost):
Chtel jsem to delat tak, ze odectu od druheho clenu prvni a od tretiho druhy a pokud je rozdil stejny, tak se jedna o cleny AP, tak to nejde?
Jeste jednou diky za pomoc.
Aha. Ale ano, pokud je rozdíl stejný, tak se jedná o členy AP. Jen pozor - ten rozdíl je stejný jen tehdy, pokud je a, b, c aritmetická posloupnost (což např. 1, 3, 5 je, zatímco 2, 3, 5 není).
Asi bych na to šel přes to, že jestliže a, b, c, je AP, pak můžeme zasubstituovat
Následně bych asi ukázal, že

↑ aGr:
odm(b) - odm(c)
-------------------
b-c
Takto si uprav všechny členy. Dále máš dáno, že a,b,c jsou také členy AP, proto b-c=-d, c-a=2d, atd, takže ve jmenovatelých budeš mít jen d. Pak dojdeš k 0=0. Stačí
↑ marnes:
Souhlasím, tento postup je mnohem lepší než ten navrhovaný mnou výše. Už bych toho měl dneska nechat.