Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim,
chtěl bych se zeptat, jestli je relace antisymetrická pokud v ní je pouze jedna uspořádaná dvojice, která toto splňuje.
Např.:
Na množině M { 1,2,3,4,5 } je relace R={ 12 23 34 35 44} , kdy R je M x M.
Podle me je antisymetricka diky dvojici 44 a kdyby jsem ji odebral tak neni antisymetricka. Jsem si ale dost nejistej, dik za pripadnou pomoc ...
Počkej, relace je antisymetrická, pokuď, volně řečeno, pro každé x,y, x ruzne od y, x R y => (not y R x) a naopak.
Čili ta tvoje relace je antisymetrická bez ohledu na to jestli tam máš [4,4] nebo ne: tak jako tak tam neexistují žádné dvě dvojice [x,y] a [y,x], x ruzne od y...
Ještě bych poteboval poradit s něčím,
potřebuju zjistit jestli dva intervaly <0,1> a <-100,100> mají stejnou mohutnost. Nemůžu najít žádnou bijekci, ale určitě nějaká existuje. Myslim si, že to budou nějaký čachry s logaritmem ale ... radši se zeptam.
stačí vhodná přímka (o směrnici 1/200 a procházející na ose y bodem -100)
Ufff :) Nad tímhle jsem se teda docela zapotil :D Hnus... Je vůbec nějaké jednodušší řešení než tohle???
↑ Mephisto: Je to už sice trošku starší téma, ale přeci jen si dovolím pár poznámek.
Nezkoumal jsem, jestli tvá f(x) pokrývá celé (0,1), ale každopádně nedefinuješ f(1), takže to hledaná bijekce není.
Ono se ani nedá čekat nějaké "hezká" bijekce ve tvaru přímek a tak, protože taková "hezká" funkce by byla homeomorfismem mezi otevřenou množinou a množinou, která otevřená není (schválně nepíši uzavřenou množinou), které však homeomorfní nejsou.
Ještě relativně snadno se to dá převést na hledání bijekce mezi otevřeným a polootevřeným intervalem, ale principielně se tím úloha nezjednoduší (stačí položit
a
a je asi jasné, co chci kam zobrazit).
Já tu bijekci
vidím asi takto:
1. Iracionální čísla nechává na sobě.
2. Racionální čísla na obou stranách lze seřadit do posloupností a je asi jasné, jak udělat jednoduchou bijekci mezi dvěma posloupnostmi (i-tý člen zobrazit na i-tý).
↑ Mephisto:
Napadlo mne následující řešení:
Označme
.
Bijekcí z [0,1] na (0,1) je (aspoň jsem o tom přesvědčen) funkce
.
Tato funkce se "jen málo" liší od spojité funkce, přesněji: množina
jejích bodů nespojitosti
je řídká a spočetná (a tudíž i nulové Lebesgeovy míry),
dále: funkce f má na množině M (otevřené a husté v [0,1]) vlastní derivaci rovnu 1,
existuje Riemannův integrál
.
↑ Rumburak: Zdravím. Také si myslím, že tohle je (hezká) bijekce, a také nedělá nic jiného, než že si pohrává (EDIT: explicitněji než můj příklad funkce f výše) s nějakou spočetnou množinou a zbytek nechává na sobě.
Stránky: 1