Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pokoj Vám! chtěl jsem si sám rozpočítat vzoreček pro (a+b)to celé na 2. Znám ho, ale chtěl jsem sám. Tedy: (a+b)*(a+b)=a2+ab+ba+b2=a2+2ab+b2. Tedy vyšlo rychle a jednoduše. Ale!, když jsem se pokusil o totéž s (a+b)to celé na 3, nemůžu se potkat. Správně je to a3+3a2b+3ab2+b3, to vím, když si ale roznásobím (a+b)*(a+b)*(a+b), furt mi vychází: a3+ab2+a2b+b3 (to je první závorka vynásobená druhou a pak třetí, +teď ještě vynásobím mezi sebou druhou a třetí:) +a2b+ab2 což se rovná= a3+2a2b+2ab2+b3. To je nesprávně, ale nevím, co dělám špatně. Please help! Díky. R.
PS:až teprve teď jsem si dole všiml, že ty mocniny tu lze psát graficky správně. Prosím přimhuřte nade mnou oko, je to můj první příspěvek, příště se polepším.
Nerozumím tvému násobení. Obecně se násobí tak, že vynásobíme dva činitele a výsledný součin pak pronásobíme s dalším ničitelem. Např. abc=(ab)c
V tomto případě tedy první závorka s druhou dají
. To se přenásobí (každý člen s každým) závorkou (a+b) a vyjde to.