Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 09. 2009 18:01

pakr4
Zelenáč
Reputace:   

Příklad na namáhání tahem

Ahoj, potřeboval bych pomoc :

Jaká musí být vzdálenost os otvorů studené zděře ( So= ?), jestli největší napětí v plném průřezu zděře bude Sigma t = 120 MPa. Jakou Silou F stahuje zděř obě poloviny setrvačníku ?

b = 40 mm
h= 160 mm
Sigma t = 120 MPa

http://forum.matweb.cz/upload/1253980865-Bez%20n�zvu.jpg

P.S. sorry za ten obrázek, dělal jsem ho narychlo v malování :-)

#2 26. 09. 2009 21:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Příklad na namáhání tahem

↑ pakr4:

Zdravím,

nemělo by v zadání ještě být s (zřejmě vzdálenost odvorů po zahrátí - označím malým písmem, ať se neplete s označením obsahu průřezu ve vzorci pro napětí) a materiál zděře, aby se dálo uvažovat $\Delta s$?

b, h jsou rozměry zděře (tloušťka, výška, předpokládám) - z toho by se dál vypočitat obsah průřezu =b*h. Z těchto údajů se dá vypočítat F - jakou sílou stahuje zděř: $\sigma_t=\frac {F}{S}=\frac {F}{b\cdot h}$ (zde s je obsah průřezu, jednotky je potřeba převádět do SI).

Zkus upřesnit, děkuji.

#3 26. 09. 2009 21:18 — Editoval pakr4 (26. 09. 2009 21:33)

pakr4
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Je mi líto, obrázek a všechny údaje, které mám k dispozici jsem vypsal. Nic jiného neznám ...

EDIT : Omlouvám se, nejspíš z nepozornosti jsem zapomněl napsat do sešitu ten obsah :-D S=3000mm2

#4 26. 09. 2009 21:48

jelena
Jelena

↑ pakr4:

: -) děkuji za obsah.

A co jsou za rozměry b, h?

Nebrali jste ve cvičení, z čeho je taková zděř obvykle? No já se pokusím pozděj (spíše zítra) něco vymyslet alespoň slovně a popsat postup výpočtu. Třeba se přidá někdo z kolegů, děkuji.

#5 26. 09. 2009 22:06 — Editoval pakr4 (26. 09. 2009 22:09)

pakr4
Zelenáč
Reputace:   

Bohužel nám učitel napsal příklad na tabuli a řekl nám, co to zděř je a "udělejte si to jako domácí úkol", materiál ale nezmínil.
b a h bude mít nejspíš bude něco s obsahem, jak jsi zmiňovala. - Jak říkám - pořádně nám to ani nevysvětlil(nebyl vlastně ani čas, napsal to rychle na konci hodiny a šel ...).

Ještě si vzpomínám, že řekl, že se ta zděř musí ohřát na určitou teplotu, pak se roztáhne a nasadí se na ty "držáky", kde se ochladí ... to jsi ale napsala  ve svém prvním příspěvku ...

#6 27. 09. 2009 17:09

jelena
Jelena

↑ pakr4:

Pozdrav :-)

Je to je navrh. Rozumím tomu takto: podle nákresu zděř je taková kruhová součástka, která obepne setrvačník. Aby se dála nasadit na servačník, musí se zahřat, aby se délka obvodu prodloužila, pak se nasadí a po schládnutí zůstává v napatém stavu a pevně drží díly k sobě.

Rozměry b, h se vztahuji pravděpodobně ke zdeři celkově - šíře zděře (pásu) b=160 mm, tloušťka zděře h=40 mm. Podle výkresu celý tento průřez se ale neúčastní namáhání táhem, ale pouze spojovací díl (s otvory), obsah průřezu tohoto spojovacího dílu je 3000 mm^2 (tuto hodnotu obshu použijeme do výpočtu síly, kterou se stahuje: $\frac{F}{S_0}=\sigma_t$, odsud $F=\sigma_t\cdot S_0$ (zde S je obsah průřezu, vše dosazujeme v jednotkách SI)

Nápětí je spojeno s relativním prodloužením $\epsilon$ a modulem průžnosti v tahu $E$E (najdeme v tabulkách pro příslušný materiál  - to bychom ho měli vědet - asi ocel):

$\sigma_t=\epsilon_l \cdot E=\frac{s-s_0}{s_0}\cdot E$, odsud $\sigma_t\cdot s_0=sE-s_0E$
$\sigma_t\cdot s_0+s_0E=sE$
$s_0(\sigma_t+E)=sE$,
$s_0=\frac{sE}{\sigma_t+E}$

Pokud zděř je pouze plochý spojovací díl, tak idea výpočtů by měla být stejná. Očekávám spravedlivou kritiku, již teď děkuji :-)

#7 27. 09. 2009 18:22

pakr4
Zelenáč
Reputace:   

Díky moc, ještě by mě zajímalo, jak jsi přišla na epsilon_l = (s-s0)/s0. Já mám v sešitě Epsilon = delta l/l0, takže bych tuhle možnost asi vypustil ...

#8 27. 09. 2009 20:32

jelena
Jelena

↑ pakr4:

Je to tak, jak máš v sešitě - relativní prodloužení je dle vzorce: $\epsilon=\frac{\Delta l}{l_0}=\frac{l-l_0}{l_0}$

l- je označení délky, jejiž změna se posuzuje. V nášem případě posuzujeme změnu délky, kterou učitel označil písmenem s, proto v všude ve vzorci mám místo l napsáno s. Smysl je úplně stejný.

dolní index (to malé l) v $\epsilon_l$ mi zbyl ze vzorců, co jsem používala v tématu mechanika pevných těles, abychom odlišili různé rozměry, ve tvém případě nemusí být to malé l, stačí jen epsilon.

OK?

#9 27. 09. 2009 20:44

pakr4
Zelenáč
Reputace:   

Díky moc ...

Zápatí