Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych pomoc :
Jaká musí být vzdálenost os otvorů studené zděře ( So= ?), jestli největší napětí v plném průřezu zděře bude Sigma t = 120 MPa. Jakou Silou F stahuje zděř obě poloviny setrvačníku ?
b = 40 mm
h= 160 mm
Sigma t = 120 MPa
P.S. sorry za ten obrázek, dělal jsem ho narychlo v malování :-)
↑ pakr4:
Zdravím,
nemělo by v zadání ještě být s (zřejmě vzdálenost odvorů po zahrátí - označím malým písmem, ať se neplete s označením obsahu průřezu ve vzorci pro napětí) a materiál zděře, aby se dálo uvažovat
?
b, h jsou rozměry zděře (tloušťka, výška, předpokládám) - z toho by se dál vypočitat obsah průřezu =b*h. Z těchto údajů se dá vypočítat F - jakou sílou stahuje zděř:
(zde s je obsah průřezu, jednotky je potřeba převádět do SI).
Zkus upřesnit, děkuji.
↑ pakr4:
: -) děkuji za obsah.
A co jsou za rozměry b, h?
Nebrali jste ve cvičení, z čeho je taková zděř obvykle? No já se pokusím pozděj (spíše zítra) něco vymyslet alespoň slovně a popsat postup výpočtu. Třeba se přidá někdo z kolegů, děkuji.
Bohužel nám učitel napsal příklad na tabuli a řekl nám, co to zděř je a "udělejte si to jako domácí úkol", materiál ale nezmínil.
b a h bude mít nejspíš bude něco s obsahem, jak jsi zmiňovala. - Jak říkám - pořádně nám to ani nevysvětlil(nebyl vlastně ani čas, napsal to rychle na konci hodiny a šel ...).
Ještě si vzpomínám, že řekl, že se ta zděř musí ohřát na určitou teplotu, pak se roztáhne a nasadí se na ty "držáky", kde se ochladí ... to jsi ale napsala ve svém prvním příspěvku ...
↑ pakr4:
Pozdrav :-)
Je to je navrh. Rozumím tomu takto: podle nákresu zděř je taková kruhová součástka, která obepne setrvačník. Aby se dála nasadit na servačník, musí se zahřat, aby se délka obvodu prodloužila, pak se nasadí a po schládnutí zůstává v napatém stavu a pevně drží díly k sobě.
Rozměry b, h se vztahuji pravděpodobně ke zdeři celkově - šíře zděře (pásu) b=160 mm, tloušťka zděře h=40 mm. Podle výkresu celý tento průřez se ale neúčastní namáhání táhem, ale pouze spojovací díl (s otvory), obsah průřezu tohoto spojovacího dílu je 3000 mm^2 (tuto hodnotu obshu použijeme do výpočtu síly, kterou se stahuje:
, odsud
(zde S je obsah průřezu, vše dosazujeme v jednotkách SI)
Nápětí je spojeno s relativním prodloužením
a modulem průžnosti v tahu
E (najdeme v tabulkách pro příslušný materiál - to bychom ho měli vědet - asi ocel):
, odsud
,
,
,
Pokud zděř je pouze plochý spojovací díl, tak idea výpočtů by měla být stejná. Očekávám spravedlivou kritiku, již teď děkuji :-)
↑ pakr4:
Je to tak, jak máš v sešitě - relativní prodloužení je dle vzorce: 
l- je označení délky, jejiž změna se posuzuje. V nášem případě posuzujeme změnu délky, kterou učitel označil písmenem s, proto v všude ve vzorci mám místo l napsáno s. Smysl je úplně stejný.
dolní index (to malé l) v
mi zbyl ze vzorců, co jsem používala v tématu mechanika pevných těles, abychom odlišili různé rozměry, ve tvém případě nemusí být to malé l, stačí jen epsilon.
OK?