Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ martas11:
základní převedení desetinného čísla na zlomek, 1,2 se čte jako jedna celá a dvě desetiny. Když převedu "jedna celá" na desetiny dostanu těch desetin 10, přičtu dvě desetiny a mám jich 12.
podobně.. jedna celá a jedna polovina. "jedna celá" jsou dvě poloviny, přičtu jednu polovinu a mám tři poloviny. (koukám, že tam původně mám chybu, tak to jdu editem opravit)
odmocninu už jsem vysvětlovala
Případně by se taky obsah první absolutní hodnoty dal počítat v desetinných číslech(
), tedy 1,2-1,5+0,1=-0,2.
martas11 napsal(a):
↑↑ Tychi:
Je mi jasny ze 4 odmocniny na 4 je 16,ale proc neni 2 odmocniny na 2 4 ????
Pocitam to ze 4*4´=16 tak proc ne 2*2=4????
Dopsala jsem tam mezikrok, aby to bylo jasnější. V matice je důležité pořadí operací.
Příklad se čte takhle: dvě na odmocninu ze dvou. Napřed tedy provedu odmocninu ze dvou, což není racionální číslo (1,41..) a na tuto hodnotu pak umocňuji dvojku. Proto to vyjde tak jak to vyjde.
U čtyřky to bylo podobně. Čtyři na odmocninu ze čtyř. Napřed odmocnina ze čtyř, což je dvě a pak tedy čtyři na druhou, což je 16. Jasnější?
↑ martas11: Ano, to bude asi nejlepší. Stačí na to nějaký nudící se student gymnázia, který má klidnou povahu a pevné nervy. Ber to tak, že tím středoškoláci prošly všichni, tak by bylo nefér, kdyby dálkaři se tomu vyhnuli a maturitu měli taky.