Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Při přípravě jsem narazil na tyhle příklady a nevim co s nima.
1) Určete pro které hodnoty proměnné x e R je tečna křivky y=(x*(x+1))/(2x-1) rovnoběžná s osou 2. kvadrantu? Napište rovnici této tečny.
2) Číslo 100 rozdělte na dvě čísla tak, aby jejich součin byl co největší (použijte extrémy funkcí).
Jak to vypočítat z hlavy vým, ale jak k tomu použít ty extrémi funkcí nemam ponětí.
Díky za jakoukoli radu.
ad 2)
Předpokládám, že máme číslo 100 rozdělit na součet dvou čísel, tedy
.
Máme maximalizovat jejich součin, čili funkci 
Hledáme tedy extrém této funkce, proto funkci zderivujeme a derivaci položíme rovnu nule
vyjádříme x, dopočteme y a je hotovo.
(i když asi by se ještě mělo zjistit, jestli jsme náhodou nenašli minimum..)
↑ Nell:Sepisuju, ale nejsem si tím tak moc jistá.
derivace funkce nám dá směrnici tečny, o tečně víme, že má být rovnoběžná s osou druhého kvadrantu (úhel -45° jestli se nepletu)
vyjádříme x, vyjde mi 1 a 0
tečna má tvar 
..vypočteš q a máš jednu tečnu
..vypočteš q a máš druhou tečnu
proč jsou dvě nevím, nějak momentálně nemám myšlenky na podmínky a tak..Rumburak níže to vysvětluje(o:
Stačí to takhle?
Vezmu to poněkud obecně:
Dvě přímky o rovnicích
,
jsou rovnoběžné právě tehdy, když
.
Osa 2. kvadrantu má rovnici
, takže s ní rovnoběžné přímky jsou právě takové, jejichž rovnici lze zapsat ve tvaru
.
Koeficient
v rovnici
se nazývá směrnicí dané přímky.
Předpokládejme, že křivka o rovnici
má ve svém bodě [u, v] tečnu, která NENí rovnoběžná s osou y. Potom směrnicí této tečny
je hodnota
. Má-li tato tečna být rovnoběžná s osou 2. kvadrantu, je nutné a stačí, aby
.
Odtud plyne směr dalšího postupu.
↑ Rumburak: jasně, vidím to, zapomněla jsem tu malou dvojčičku opsat. Chybu uznávám. Jdu to editem opravit
↑ Nell:
1. Zderivuj funkci.
2. Výsledek prolož rovnej -1 a vyřeš rovnici o jedné neznámé x.
3. Vyjde ti 0 a 1.
4. Dosadíš zpět do rovnice funkce ze zadání a dostaneš dva výsledky, budou to body, kde se tečna dotýká zadaný funkce.
5. Nakonec dosadíš do vzorce
, kde x nula a y nula jsou souřadnice prvního bodu dotyku, tím získáš první rovnici tečny. Pak tam dosadíš souřadnice druhého bodu dotyku a dostaneš rovnici druhé tečny.
Jasný?
Díky, měl jsem tam numerickou chybu. Už mi to vychází a www.wolframalpha.com to akorat potvrdil :-D