Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,mám pár dotazů kolem komplexních čísel.
1) Když mám číslo
tak uhel ktery svyra v gausove rovine ma nekolik desetinnych mist,jak se potom napise do goniometrického tvaru...da se to zaokrouhlit?
2)Kolik je 
3)Jak porovnám dvě komplexní čísla,je vetsi to,ktere ma vetsi absolutni hodnotu ?
↑ Alivendes:
1. Já ho vždycky zaokrouhloval na setiny úhlových vteřin, ona pak ta nepřesnost není dost velká na to, aby to někoho trápilo. Nebo to zapiš v radiánech, místo ve stupních, potom to vyjde většinou přesně.
2.
3. Je.
↑ Alivendes:
tg(4/3) není ten úhel. Ten je arctg(4/3), taky známej jako 
A je pravda, že to nijak zvlášť pěkně nevychází, aspoň v tomhle případě. Já bych to napsal jako 53°7'48,37''.
↑ Alivendes:
Technicky bych řekl, že je to správně, otázka je, jestli ti to vezme učitel. Já bych si na to nevsadil.

↑ Alivendes:
Stačí to vydělit číslem 180
Stupně musí být zapsány v desetinném čísle tj. arctg(4/3) = 53,1301 stupňů a ne 53 stupňů 07 minut.
180 stupňů = pi
Např:
PS mám-li úhel v radiánech pak to převedu na stupně takto:
↑ Alivendes:
Ještě poznámka k porovnávání.
Můžeš samozřejmě definovat, že větší je to, které má větší absolutní hodnotu, ale pak ti přestanou fungovat některé rozumné vlastnosti.
Např. pro reálná čísla platí

ale když vezmeš v koml. číslech
,
tak to nebude platit.
Takže pozor na to.
↑ Alivendes: Velikost úhlu v radiánech je definována jako délka oblouku jednotkové kružnice, jehož středovým úhlem
je příslušný úhel. (Jednotková kružnice je kružnice, jejíž poloměr má délku 1).
Speciálně celá jednotková kružnice délky
odpovídá středovému úhlu
. Odtud trojčlenkou získáme převodní vztah
,
kde symbolem
značíme velikost úhlu ve stupních a
velikost téhož úhlu v radiánech (neboli v obloukové míře).
"Rozumné" uspořádání komplexních čísel (které by respektovalo algebraické operace obdobným způsobem jako u čísel reálných)
neexistuje, uspořádání komplexních čísel proto ani běžně nezavádíme.
V množině komplexních čísel definovaná relace
NENÍ uspořádání, protože NESPLŇUJE podmínku
.