Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
A a B společně napumpují vodu do nádrže za 4 hodiny. A a C naplní tutéž nádrž za 5 hodin. B pracuje dvojnásobnou rychlostí než C. Určete, za jak dlouho naplní nádrž sám C. Výsledek má vyjít 20, ale já nemohu za boha přijít proč, vyšlo mi podle substituce C= -1., děkuji za radu
↑ joska1987: Je to vlastně úloha o společné práci, zkus na netu pohledat, jak se tyto úlohy řeší.
I tady na fóru už je jich dost, např. zde
Pokud bys něco nepochopil, tak se ozvi, zatím mi přijde, že je toho na netu fakt dost.
Já jsem sestavil jiné rovnice: označme A,B,C jakou část nádrže naplní A,B,C za hodinu (směšuji objekt s některou jeho měřenou veličinou, ale k nejasnostem doufám nedojde). Pak rovnice zní:
4A + 4B = 1
5A + 5C = 1
B = 2C
Řešením dostaneme C = 1/20. Což ovšem znamená, že za 20 hodin dojde k naplnění nádrže jen s pomocí C.
Obě dvě soustavy jsou ovšem ekvivalentní při použití substituce X' = 1/X pro každou z proměnných.
Stránky: 1