Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ jvr23:
Zdravím, já bych provedla takovou úpravu (odmocňovat lze bez zápisu absolutní hodnoty, jelikož i po odmocnění dostávám kladné číslo - snad jsem něco nepřehledla)
Může být?
kdyz tady mam rozjete tema tak se jeste na neco dovolim zeptat. Jde o jednoduchy integral
jde vyresit napr substituci , kdy vysledek je
Jenomze kdybych ho chtel vyresit jen algebraicky, delal bych to asi takto
nejak mi neleze do hlavy kde delam chybu...
edit : (napad po ceste do hospody) pro ty nechapave jako jsem ja, kdyz integruju funkci kde je polovicni argument, musim taky upravit argument v diferencialu a vyrusit konstantu tzn.
coz dava
↑ jvr23:
Včera jsem se zdržel reakce na toto téma, neboť jsem si nebyl jistý jinou možností postupu, než je Chrpou navrhovaná substituce. Výsledek jsem si nechal vypočítat v Maple 9.5 a nedošel jsem zásadní změny při návrhu řešení. V tom mě navíc podporuje i nahlédnutí do Děmidovičovy sbírky Sbornik zadač ..., kde se uvedená úloha nachází v mém vydání pod číselm 2034. Před touto úlohou je vyznačena zrovna substituce tan(x)=t, což napovídá, že schůdnější cestu těžko hledat.
Přikláním se tedy k téže substituci.
Zdravim. Jo to pouzivam. Jenomze tady kdyz zadam substituci t=tg x tak mi to spocita diferencial a nejak to dosadi do puvodni funkce a rovnou vyplivne 1/polynom 2.radu s promennou t. Ale ja vubec nevim jak to vzniklo...
Ja proste nevim jak predelat tu funkci aby tam byly argumenty jenom pod tangens... Pak je mi to jasne samozrejme.
↑ Chrpa: Prosím mohl bys pro mě rozepsat ty tečky? Taky jsem to tak zkoušela, ale někde mám asi nějakou botu a nemůžu ji najít, nevyjde mi to co má, i když v mém předchozím postupu mi to evidentně vyšlo(o:
beru zpět, ztratila se mi jedna malá dvojčička..už jsem ji našla.
Diky moc.
Jeste mam takovy maly dotaz. Kdyz pocitam nejaky urcity integral pomoci substituce tak klasicky prepocitam meze a zpatky za promennou (treba t) nedosazuju x. Rovnou za t dosadim prepocitane meze. Ale muzu treba zpatky za t dosadit "x" (tim myslim cely vyraz s x) a dopocitat integral podle puvodnich mezi? Ponevadz u jednoho prikladu kdyz prepocitam meze kvuli substituci, zintegruju a dosadim prepocitane meze, tak jedna mez mi nedava smysl (zlomek ma 0 ve jmenovateli).