Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dneska bych se s vama podelil o hledani teziste techto predmetu. Ja nevim, u tech lechci symetrickych by to slo + u tech kde je vykrojeny jednodussi obrazec (z obdelniku napr. trojuhelnik), ale treba mam problemy s trojuhelnikem v nemz je vykrojene kolecko, a podobne tak i tezsi ruzne vykrojene casti. Nejaka pravidla postupu znam a jsou mi jasna, presto bych potreboval poradit jak postupovat s 1 a 2 (tam to neni symetricke), 16, 18, 19, 20. A pak ty kde jsou treba dva obrazce (dve kosticky pod sebou jako napriklad 8) dale 21, 29, 30, 32, 33, 34.
Zajimam se o teziste protoze po stredni me kroky budou vest na stavebku a mohlo by se mi to dosti sikovne hodit :), diky za vas volny cas:
pokud by mi popripade nekdo z vas ukazal pokrok [typove z uvedenych(dva nad sebou, nesymetricke vykrojeni, trojuhelnik s koleckem) - to neznamena vsechny), byl bych rad...
obrazky:

↑ Kuba.Lofi:
Zdravím, opět navrhnu postup pro výpočet momentů přes vztah:
,
- hmotnost tělesa, která se rovna rozdílu hmotnosti původního tělesa
, a hmotnosti výřezu
, (vše je úměrné obsahu útvaru)
,
,
- poloha těžiště původního tělesa, tělesa s výřezem, výřezu. Je to ve vztahu ke zvolené nulové poloze.
Návrh řešení 33 - trojuhelník s kolečkem.
Nulovou polohu jsem označila ve středu základny, všechny rozměry proto jsou od základny, označeno y - když po vertikální ose (úplně v 1. vzorci na obrázku y zrovna vypadlo, zůstal pouze dolní index _2) - má být y_2
Pro kontrolu odečti 1/3 a - "můj výsledek".
Je to srozumitelne?
↑ Kuba.Lofi:
Zdravím, ještě doplním jen krátký komentář k obrázkům, kde jsi měl otázky:
1 a 2 (tam to neni symetricke?) - je to symetrické, osa je úhlopříčka, nulovou polohu do jednoho "rohu"
16 - poloha po ose x je jasná, po ose y dopočteme s výřezem,
18 - po ose x s výřezem, po ose y jasné)
19, 20 - není vidět, bohužel, asi ořezaný obrázek,
dva obrazce (dve kosticky pod sebou jako napriklad 8) - zde je lepší sčítat "levý čtverec" (4 x 4) a pravý obdélník (1 x 2)
21, 29 - po ose x jasno, po ose y odečíst 2 výřezy
32 - výřez, 33 a 34 jsou podle postupu, co jsem popsala. Ať se vede.
Prosímvás, taky jsem se chtěl zeptat na podobný příklad, a když už vidím že už se zde ptáte, tak toho využiji.
Řeším podobný příklad jako je na obrázku 3. Jsem v tom ale naprosto ztracen, ležím v tom asi 2 hodiny a nevím, jak na to. Začal jsem tím, že jsem si označil těžiště ve středu čtverce, dále spočítal obsahy obou útvarů. A od té chvíle už nevím jak nato. Prosím vás, zdali by někdo poradil, stačilo by mi to i ve zktratce. Děkuji.
↑ Mathe:
Zdravím, pokud je úplně stejný, tak opet>
, pokud jsi označíl těžiště ve středu, pak x pro původní čtverec je 0, vzdálenost těžiště výřezu od středu je 2/3 z 1/2 a,
,
souradnice teziste, kterou hledame
hmotnost puvodniho telesa (ctyruhelnik bez vyrezu),
,
vyrez je trojuhelnik se zakladnou a a vyskou (1/2)a
Staci tak?