Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
No, tak potom se omlouvám, ale našel jsem to zde (Úloha č.2), a Pikomat pro ZŠ určen je. Ještě jednou se omlouvám.
P.S.: Už to proběhlo.
↑ Marian: zdravim :) tiez som si uz vsimol ze nechodi asi do obycajnej zakladnej skoly
↑ byk7: tak ta trochu popostrcim...
musis vediet nieco z teorie sum, aby si vedel pracovat s dokazom
Predovsetkym uz vieme, ze
. Sumu
urcime tak, ze do identity
dosadime za
postupne cisla
. Dostaneme:
Po scitani tychto rovnosti dostaneme (vsimneme si ze kazdy z clenov
sa nachadza vlavo aj vpravo, teda tieto cleny sa vyrusia):
, takze
, odkial dostavame
,
a teda
.
Sumu
vypocitame podobne. Zacneme s identitou
a vyuzijeme uz zname vztahy pre
a
, kde vyjde ze
alebo ako mas ty napisane 

↑ martanko:
Není mi jasné, jak se od
dostaneme k
. Chybí mi tam asi toto (hledaný výraz označím
):
Z toho vyjádříme x(n)
↑ BrozekP:
priznam sa ze na teorii funkci som sa stretol s vyjadrenim ktore som napisal ja.. no a kedze mal byk7 dokazat to iste tak sa to musi rovnat, nie?

↑ martanko:
Mám pocit, že sis nevšiml, že byk7 sčítá pouze mocniny lichých čísel. Tvůj výsledek ale odpovídá sčítání mocnin lichých i sudých čísel.

↑ byk7:
Označil jsi téma jako nevyřešené. Která část není jasná? Příspěvky ↑ martanko: a ↑ BrozekP: dávají dohromady řešení původního problému.
Ne, já se omlouvám, já jsem přidával asi tak dva týdny zpátky k tomuto tématu příspěvek a s tím i současně odznačil jako vyřešený, ale poté jsem si uvědomil, že to byla blbost a smazal ho, ale současně jsem zapomněl zpátky téma označit jako vyřešené. Omlouvám se.
Tak tedy, podařilo se mi to dokázat indukcí.
Je ještě jiná cesta než navrhuje ↑ martanko:?