Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím lidi, mám menší problém s jednou, řekl bych primitivní funkcí.
f(x)=2|x-1|+|x|+2
u této funkce mám zjistit definiční obor, obor hodnot, sudost, lichost, periodičnost a funkci inverzní.
Bohužel jsem přes prázdniny zapoměl většnu matematických postupů a byl bych vděčný kdyby mi někdo poradil :-)
Největší problém mi dělá obor hodnot, vím že je to interval od 3 do nekonečna a stejně tak definiční obor, kterým je množina všech reálných čísel. Ovšem nepovedlo se mi odstranit absolutní hodnoty, abych zjistil, jaký zápis by měla mít inverzní funkce. Sudost a lichost pro mě problém nebude, tyto postupy si ještě pamatuju, ale posledním zádrhelem je periodičnost. Už na pohled je jasné, že funke periodická není, ale nevím jak to u této funkce matematicky dokázat? Díky všem za případnou pomoc.
zkuste nakreslit graf. Bude to lomena cara se zlomy pro x=0 a x=1. Kdyz urcite funkcni hodonty v x=0 a v x=1 a k tomu treba jeste funkcni hodnoty v x=5 a x=-5, tak mate graf uz bez prace a odsud vse uvidite.
Snad to bude dost matematicky postup :)
Jo, a to ze neni periodicka dokazete treba tak, ze nekterou funkcni hodnotu funkce nabyva jenom nekolikrat (konecne mnoho krat). Zase pomuze graf...
Inverzni funkci neurcite, protoze funkce neni prosta (jde videt z grafu)
↑ kaja(z_hajovny):
Zdravím Vás,
měla jsem za to, že kolega má v plánu najit více inverzních funkcí - na každém intervalu, kde je funkce prostá. Je možné?
preji pekny den
aha, ted to chapu - funkce je po castech linearni na (-nekonecno, 1) a linearni na (1, nekonecno) - inverzni funkce bude v prvnim pripade po castech linearni na (3,nekonecno) pokud bereme levou pulku a linearni na (3,nekonecno) pokud bereme pravou pulku.
Stránky: 1