Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mám tady zas jeden příklad... už přes hodinu u toho tvrdnu a nevím jak dál...
Máme k dispozici 78%ní kyselinu sírovou a 78%ní kyselinu dusičnou, jaké množství kyselin je potřeba k výrobě 1500kg nitrační směsi o obsahu 56% hm.kyseliny sírové, 32% hm. kyseliny dusičné a 12% hm vody? Je možné tuto směs získat pouhým smícháním?
Pouhým smícháním nelze, protože k přípravě 1500kg směsi o uvedeném složení potřebujeme 615,4 kg 78% kyseliny dusičné a 884,6kg kyseliny sírové ovšem ne 78%, ale 94,9%ní. takže předpokládám, že se bude muset nějakým způsobem "odpařit" z původní kyseliny sírové nějaká voda... ale nevím jestli je to možné? Když dosadím nynější koncentrace obou kyselin, vychází mi pro kyselinu sírovou
a pro kyselinu dusičnou zmiňovaných 615,4 kg... což je ale po sečtení o 191,4kg víc než počítaných 1500kg... fakt nevím co s tím...
↑ simonaj1:
Simono, nitrační směs jsme řešili tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=27784#p27784 po pokrutinách (podívej se na příspěvky od bons - myslím, že celou vaši sbírku už máme :-) OK?
↑ simonaj1:
Ano, jsou to experimentálně určené konstanty, které se dají najít v chemických tabulkách.
Nějaký lepší chemik mně možná opraví, ale mám pocit, že to úplně přesně konstanty nejsou a s vnějšími podmínkami se přeci jen trochu mění. Tyhle změny se dají popsat zase jinými konstantami, ale to už je pak potřeba použít ještě lepší a složitější stavovou rovnici než van der Waalsova - ale to je pro většinu lidí spíše zajímavá věc, van der Waals by měl obyčejným smrtelníkům bohatě stačit.
↑ simonaj1:
konstanty pro reálný plyn - například zde (ale nevzpomínám, že bychom s kolegou bonsem potřebovali - v kterém zadání se to vyskytuje? (sbírku pana Richtera mám).
Pro LukaseM - po složení zkoušky z fyzikální chemie se na to absolutně spolehlivě zapomene.