Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Terinka.J:
Jasně:
↑ KennyMcCormick:Děkuju mockrát už jsem našla tu část, kde jsem dělala chybu.
↑ Terinka.J:
Nemáš zač.
Zdravím všechy, potřebovala bych poradit s touto slovní úlohou:
Zemanovi mají doma bazén, do kterého napouštějí
vody. Přejí si, aby měla teplotu 24°C. Proto míchají vodu z vodovodu o teplotě 11°C s vodou ohřátou v kotli na teplotu 76°C. Kolik které vody takto spotřebují?
↑ Terinka.J:

Vypočítej tuto soustavu.
je objem studené vody,
teplé
↑ Terinka.J:
Tak to zkus takhle.
↑ zdenek1:Děkuju mockrát, akorát by mně ještě zajímalo, proč to tak bude (polopatě), můj hlavní problém totiž je, že tu základní rovnici nedokážu sestavit.
↑ Terinka.J:↑ Terinka.J:
No to bude trochu problém, protože to smrdí fyzikou.
Ber jako fakt, že teplo, které voda přijme (nebo odevzdá) je přímo úměrné
objemu vody (přesněji hmotnosti, ale tady to nevadí) a změně teploty.
Studenou vodu musím ohřát, takže jí dodám teplo úměrně hmotnosti
a změně teploty
.
Toto teplo teplo musím někde sebrat, a beru ho od teplé vody. Té je
a mění teplotu ze 76°C na 24°C (změna je pak
).
No a teplo, které studená voda dostala od teplé je stejné jako teplo, které teplá voda dala té studené.
Stačí to takhle?
Děkuji, vysvětlení chápu, akorát mám trošku strach nebo to spíš vím, že když bych tohle počítala sama bez cizí pomoci, tak na to nepřijdu. Pan profesor s naší třídou totiž začal probírat kapitolu SLOVNÍ ÚLOHY O SMĚSÍCH, ukázal dva příklady, dál si počítejte samostatně a nazdar. Když někdo z mé třídy chce něco vysvětlit, tak podle něho jsou to "zápisy pro tupce" takže nikdo nechápe nic. Jinak moc děkuji
↑ Terinka.J:
Co k tomu dodat?
a) s profesorem ti tady nikdo nepomůže
b) se SLOVNÍMI ÚLOHAMI O SMĚSÍCH by někdo mohl
c) "dál si počítejte samostatně" je ten nejlepší způsob, jak se to naučit.
↑ Terinka.J:
Zdravím,
úlohy o směsích - to je místní folklor v mém podání (příspěvek 38) - kvalita provedení je velmi skromná, ovšem ukazuji tam, jak se dá obejit bez rovnice o 2 neznamých (vždy řádek "nebo..."). A další příspěvek, zkus projit celé to téma "o kyselině dráselné". Snad pomůže, ať se daří.
Ahoj, poradil by mi tady někdo s postupem a výpočtem téhle slovní úlohy? Počítám slovní úlohy o společné práci s jednou neznámou...
Jeden zedník potřebuje na omítnutí domu 40 hodin, druhý 30 hodin. Zpočátku pracovali oba společně, pak byl druhý zedník odvolán a první dokončil práci sám za 5 hodin. Kolik hodin pracovali společně?
↑ Terinka.J:
Rychlost omítání prvního zedníka je 1/40 domu/hodinu, druhého 1/30 domu za hodinu. Nejdřív pracovali oba naráz, takže se jejich rychlosti sčítají. 1/40+1/30=(3+4)/120=7/120 domu/hodinu. Společně pracovali po čas x, a za tenhle čas omítnuli 7x/120 domu. První zedník pak omítal ještě 5 hodin. Poněvač pracuje rychlostí 1/40 domu/hodinu, omítl za 5 hodin 5/40=1/8 domu. Dům byl pak celý natřený, tudíž víme, že 7x/120+1/8=1.
Společně pracovali 15 hodin.
Děkuju mockrát :) Mohla bych poprosit o postup a výpočet ještě jedné úlohy? To je úloha o směsích, také s jednou neznámou...
Tři litry 96% lihu jsme zředili jistým množstvím destilované vody tak, že vznikl 54% líh. Kolik litrů destilované vody jsme použili?
↑ Terinka.J:
Žádný problém.
Ve třech litrech 96% lihu je 0,12 litrů vody a 2,88 litrů lihu. Přidáváme pouze vodu, proto je na konci ve směsi stále 2,88 litrů lihu. Líh je 54%, takže vody je (2,88/54)*(100-54)=2,45333... litrů. Protože už na začátku tam bylo 0,12 litrů vody, musíme je odečíst. 2,45333...-0,12=2,333...=7/3 litrů.
Použili jsme 7/3 litrů destilované vody.
↑ Terinka.J:
Není za co.
↑ Terinka.J:
Úplně jednoduše takto:
kde x představuje počet litrů vody. (Máme 3 litry 96 % lihu a chceme líh 54 %. Na konci budeme mít 3a něco litrů 54 % lihu)
PS
Ty máš doma 3 litry vypálené 96 % slivovice a potřebuješ z ní udělat příjemnou 54 % slivovičku. (Můj skromný odhad).
Dobrý večer,
máme kvadratickou rovnici:
spočítáme diskriminant:
(je to správně?) EDIT:
z toho usoudíme, že:
tudíž:
a pak je řešení:
Jde tenhle výraz ještě nějak zjednodušit? A je to vůbec správně?
Děkuji
EDIT:
takže:
?
EDIT2: Díky za radu.
zkouška(?):

takhle se provádí zkouška?