Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,mám takový zvláštní dotaz ,kdyz mam fuknci cosinus tak víme ,ze cos90=0 zceho to ale plyne...vzdyt prece teoreticky ktomu uhlu v pravouhlem trojuhelniky 2 strany prilehaji...je to proto ze nevim kterou ztech 2 prilehajicich stran mam vybrat ?
↑ Alivendes:
cos 90° nejde z pravoúhlého trojúhelníka odvodit (ani sinus) proto se to na střední škole dělá z jednotkové kružnice.
A stejně uvažuješ špatně. Kosinus je přilehlá ODVĚSNA:PŘEPONĚ a je to kosinus úhlu mezi
onou odvěsnou a přeponou. A pravý úhel je mezi dvěma odvěsnami.
↑ Alivendes:
Studenti z kvarty musejí jednotkovou kružnici pochopit. Nebo jim to oznam jako axiom. Prostě cos90°=0 a hotovo.
↑ Alivendes:
Zkus to pochopit z tady toho:
http://www.aristoteles.cz/matematika/fu … osinus.php
↑ Alivendes:
Na reálných číslech je kosinus definovaný jako:
Ahá, takže ty se chceš prostě vytáhnout jo? Myslím, že jednotková kružnice Ti bude stačit. nebo pokud se Ti to nelíbí zkus to pomocí vzorce pro dvojnásobný úhel
(kde za x dosadíš 45°)takhle se to taky dá odvodit...
↑ Alivendes:
Přesně, v obloukové míře, protože radiány jsou jednotkou z SI soustavy.
↑ Alivendes:
můžeš zkusit další vzorce třeba
nebo můžeš použít další vzorce pro součet dvou úhlů...
mu pomůže když třeba fci sinus vyjádří opět pomocí velikosti dvojnásobného úhlu :-). Já neznám vzorce jaké zná Kenny. Používám středoškolskou metodiku :-)
Já bych na to vytáhnul spojitost, protože platí, že
-- podle toho, jak moc se chceš vytahovat, můžeš vytáhnout buď epsilon-delta, nebo nakreslit graf fce kosinus a ukázat, že zrovna v tom bodě pi/2 to tak roztomile prochází nulou, že prostě řekneme, že to je nula. (A proč by měl být kosinus spojitý? Protože se nám to hodí.)

↑ Alivendes:
Já bych na to vytáhl skalární součin dvou vektorů
popřípadě odchylku dvou přímek.