Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojky prosím o pomoc s řešením množin, tedy spíše s vysvětlením některých pojmů. Studuji dálkově a to je spíše samostudium. U kontrolního testu je v 1. a 2. příkladu symbol - vypadá skoro jako <; >, ale je to více prohnuté. Co to je za symbol a co vyjadřuje?
Jinak např. ten první příklad bych počítala tak, že bych množinu A vypočítala pomocí nul.bodu (výsledek (-3;7)), množina B=<0;oo) a z toho už se dá vypočítat a) sjednocení; b) průnik c) rozdíl
Chápu to dobře??? 
↑ Katarina:
oznacuju invterval, ten moze byt otvoreny, uzavrety alebo polouzavrety, polootvoreny, to znamena ze ak je cilso x vacsie alebo rovne ako 2 tak to zapises cez intervaly ako
ta hranata zatvorka ti vlastne vyjadruje, ze cislo 2 patri do intervalu, ale ak mas ze cislo x je vacsie ako 2 tak to zapises ako
pretoze cislo 2 do intervalu nepatri
↑ martanko: To jo, to chápu, ale mně není jasný ten symbol lx-2l<5 - když se na to podíváš, tak ten symbol je divnej, takovej prohnutej - a to vidím poprvé a nevím co to znamená??

↑ Katarina:
V knížce teoretické základy informatiky u těchto symbolů píšou:
"≺,≻ - symboly pro různé typy ostrých částečných uspořádání (reflexivních a tranzitivních a antisymetrických binárních relací na množině, vyjadřujích ostré preference), například "je lepší",...,
Pro relace popisující takové vztahy (být lepší, být starší,...) se užívají symboly ≺,≻, abychom je odlišili od přibuzných, ale obecně různých vztahů <,> nerovností mezi čísly."
Ať mě někdo opraví jestli se pletu, ale nemůže to v tomto případě prostě znamenat je větší, je menší?
↑ Tychi: Ještě jednou všechny zdravím a prosím o radu, jak mám počítat 3.příklad?
První příklad jsem zvládla, druhý taky - tady jen nevím jak poznám, že je množina shora omezená, zdola omezená?? U třetího příkladu nevím, jak počítat.
Předem děkuji.

↑ Katarina:
U trojky bych dosadil nejdříve za n=1 - vyjde nejnižší hodnota a pak určil limitu pro n -> oo, kde je hodnota 2

↑ Katarina:
2a) shora omezená, protože je interval zleva uzavřený dvojkou a zdola nulou. K té nule se jen blížíme, tak proto nemá minimum
2b) průnikem řešení je interval <0;1), proto má SUP a INF, k jedničce se jen blíží, proto max neexistuje

↑ Katarina:No máš tam v závorce napsané, že n patří N, což jsou čísla přirozená a ta začínají jedničkou. (1;2;3;4;....;oo)
↑ marnes: mě zarazilo, že když tam dosadím 1, tak mi vyjde 1/2 - což je přesně inf.M a to mi při dosazení jiného N čísla nevyjde. Myslela jsem si, že musí vyjít 1/2 - to byla asi moje špatná úvaha. Mělo by asi vyjít něco v rozmezí 1/2 - 2 nebo?? Já se to jen snažím pocjopit, proto možná kladu tak hloupé otázky :-), takže se předem omlouvám.

↑ Katarina: Samozřejmě že je mnoho situací průběhu hodnot. Ale tak jak psala Tychi, jde o fci rostoucí a ta proto někde začíná x=1 f(x)=1/2 a někam směřuje. Kdyby nekončila, tak není omezená zhora, ale naše zadaná nikdy nepřekročí číslo dva - jen se k dvojce přibližuje. Můžeme tedy říci, že je dvojkou omezená zhora