Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Původně jsem chtěl napovědět, že by tuto úlohu mohl řešit s přehledem žák 9. třídy, což byste možná brali jako vtip. Doufám, že tu legraci objevíte bez mého pošťouchnutí (přiznám se, že si nejsem jist, jestli poslednímu slovu před levou závorkou psaném kurzívou rozumí slovenští kolegové - pokud ano, zajímal by mě jejich překlad do slovenštiny :).
↑ Marian: Určitý čas i trpělivost jsem tomu věnoval, ale musím se přiznat, že zatím bezvýsledně.
Toto konstatování ale nemá naznačovat, že si říkám o nápovědu. S odstupem času mne třeba něco osvítí,
případně někde seženu učebnici 9. třídy ... :-).
↑ Rumburak:
Nemohu se dočkat na nápady k řešení. Úlohu jsem našel na jednom světovém fóru o matematice s relativně náročnými úlohami, ale řešení jsem našel (při troše strohosti) na čtyři řádky s aparátem matematiky 9. třídy klasické ZŠ.
↑ Kondr:
Ano, toto je správně. Muirheadova nerovnost není triviální tvrzení, ale je velmi silné. Použil jsem stejný přístup, jen jsem ...
↑ halogan:
Marian má o našem základním školství velké představy.
Toho jsem si všiml už několikrát.
↑ Cheop:↑ halogan:
Nie ste sami :-) Ja som sa na základnej škole nestretol ani s pojmami typu: lineárna funkcia, kvadratická rovnica. Až na strednej...
Potřebné znalosti: kvadrát je vždy kladný, úprava výrazů, násobení nerovností. Jistě, je to chytrá úprava výrazů, která by většinu deváťáků nikdy nenapadla, ale jako soutěžní úloha v olympiádě pro devátou třídu by se to teoreticky objevit mohlo (většinou ale bývají nerovnosti až od kategorie C výš).
↑ Cheop:↑ lukaszh:
Já jsem na ZŠ matematiku učil, takže vím, že to vysvětlitelné s jejich aparátem je - třeba v nějakém matematickém semináři nebo kroužku. Teoreticky vzato, je schopen žák klasické 9. třídy řešit tuto úlohu. To dokazuje také výčet znalostí kolegy ↑ Kondra: výše.
↑ BrozekP:
Pravda, je to spatne, asi bych toho dneska uz mel nechat...
Stránky: 1