Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jste v uzavřené místnosti, která je celá z betonu. Uprostřed je v podlaze zabetonovaná trubka (zhruba 30 cm) a na jejím dně je pingpongový míček, který má průměr jen o málo menší než trubka. Jak ho dostanete nepoškozený ven, jestliže máte k dispozici pouze:
- krabičku sirek
- krabičku špendlíků
- provázek
- nůžky
↑ pusik1989:
jaká je hloubka trubky? (tedy resp. válcového otvoru?) kolik na to mám času? jsem v místnosti sám?
edit.:
co třeba: navážu nůžky na provázek; jeden jeho konec držím, druhý vší silou mrštím po míčku tak, aby se nůžky do míčku zabodly.. pak už jen napíchnutý míček vyndám..
Doxxik

↑ pusik1989:
Nepoškozený znamená nepropíchnutý? :-D
↑ Honza Matika:
aj.. trochu jsem zanedbal "nepoškozený".. tak další pokus..
ptal jsem se na to protože bych mohl využít onu trubku (předpokládám, že má dno, aby v ní míček držel) jako záchod -> vztlaková síla mi jej vynese ven.. (bohužel by mě dost limitoval čas a hloubka trubky xD) :-)
Doxxik
edit: Musím pokus přežít? protože jestli ne, tak mám v sobě ještě krev, kterou můžu použít.. a ty nůžky by byly k přeříznutí žil.. xD
edit2: jestli je času oo, pak bych mohl denně využít 1/2 svých přídělů vody a obětovat je díře :)
↑ pusik1989:
hlavně máš jen jednu krabičku špendlíků, takže by ti za chvilku došly..
edit.: mno jo, co bych v zájmu vědy neudělal :D

Tak když si vezmu, že ta trubka má
tak počkám opravdu až se mi bude chtít na záchod a využiju vztlakovou sílu.
Protože
nebude těžké naplnit. :-)
↑ Honza Matika:
my měli totiž něco podobného na táboře.. jen to bylo u potoka, takže jsme používali vodu z něj..
↑ pusik1989:splnilo to zadání, ne
ad. výpočet - defakto potřebuješ ještě míň tekutiny .. V = V(válec, r=2cm,v=28cm) + V(V1 - V2), kde V1(válec, r = 2cm, v=2cm) a V2 = 1/2 * Vmíčku
- nepotřebuješ, aby vplaval celý, stačí, když z něj kouká jeho 1/2, pak už jej jde vyndat..
Doxxik

Trubka, která má průměr, který je o "něco" málo větší. Nevím jak mám chápat to něco.
Tak když si vezmu, že by mohla být nanejvýš
, tam by se míček vešel v pohodě, a ještě by bylo místo.
A nanejvýš těch
naplnit by nebylo těžké. :-D A to těch 0,4l ani nemusí. Čepel u nožů je tak 7cm dlouhá tak by stačilo naplnit
:-) pak to vytáhnu nůžkama už.
↑ Honza Matika:
ad. ty nůžky - možná by byl problém s tím, že bys mohl poškodit míček (není specifikováno, jak velká deformace už je "trestná")

:-D dělal jsme pokus. Pokud by ta trubka bylo "volná" tak stačí vzít trubku do pusy, udělat podtlak, trochu zvednout trubku (1cm) a zase jí dát na zem, a míče "vysajete" do pusy...
Málem sem se zadávil na plastové kuličce :-O :))
Edit tak bys to naplnil celé 0,4 litry nanejvýš. To je jedno, ale jestli se to nebere, naplnit močí, tak řekni rovnou, že je to špatná odpověd.
↑ Honza Matika:
jak chces zvedat zabetonovanou trubku ? a uz me nebavi vyvracet porad ty vase názory. Máte jasně zadáno co k tomu máte použít tak nevím co pořád sajete !!!

Trubka s míčkem - ŘEŠENÍ
Všechny ty věci máte u sebe zcela zbytečně, tedy pokud jde o vyndání toho míčku z
trubky. Stačí když trubku naplníte vlastní močí.
Takle zní konečná odpověď :-), a je pravdivá...

↑ pusik1989:
Je provázek dost tenký, aby se volně pohyboval v té mezeře mezi míčkem a stěnou trubky?
↑ Honza Matika:
Na konci trubky je určitě odtok :-)
↑ BrozekP:
jestli je tam odtok, tak by šel využít podtlak ;)

↑ Doxxik:
Tak je odtok nad míčkem :-)