Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den všem fyzikálním příznivcům. Mám tu pár příkladů na vlny, tak kdyby byl někdo tak hodný a pomohl mi s nimi :-)
1. Dvě zvukové vlny o vlnových délkách 30 cm a 30,1 cm šířící se stejným směrem ve vzduchu vzájemně interferují Určete frekvenci rázů. Rychlost zvuku
Výsledek: 
2. Rychlost šíření elastických vln ve vodě je za normálních podmínek přibližně
. Určete modul objemové pružnosti vody. Jedná se o podélné nebo příčné vlny? Výsledek: K = 2,07 GPa
3. Ultrazvuková vlna o kmitočtu 4,2 MHz je vysílána za účelem zjištění rychlosti proudění krve do aorty ve směru proudění. Vlna se rozptyluje na objektech unášených krví a část se vrací v protisměru zpět k vysílací sondě. Interferencí vysílané a zpětné vlny v měřícím zařízení vznikl zázněj o kmitočtu 1570 Hz. Rychlost šíření UZ vlny v krvi je blízká rychlosti zvuku ve vodě
.
a) Určete rychlost krve v aortě.
b) Jakými prostředky lze rozhodnout o smyslu proudění?
c) Jaké malé objekty lze v krvi tímto vlněním ještě lokalizovat?
Výsledky: a) 
b) ?
c) l = 0,18 mm
↑ Jake_Buchar:
2. pro 1440m/s to vyjde přesně 2,07 Gpa (přehlédla jsem se).
Co se týká toho, zda se jedná o příčné či podélné vlnění ... posudˇ sám .
Příčné vlnění je takové vlnění , kdy okamžitá výchylka vlny je kolmá ke směru rychlosti šíření vlnění.
Podélné vlnění je takové vlnění , kdy okamžitá výchylka vlny je rovnoběžná se směrem rychlosti šíření vlnění .