Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravíčko, mám problém s vyřešením této sumy:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=su … 3D1+to+inf
Mohl by mi prosím někdo nastínit postup jak na to? Výsledek z Wolframalfa mi nestačí :-(
Předem moc děkuji za ochotu
zkus si rozepsat castecne soucty a dopidit se ke vzorci pro soucet prvnim m clenu - je to na te wolfram-ovske strance dole (partial sum formula). pokud mas tohle, tak je vyhrano, spocte se limita pro m jdouci do nekonecna, coz dava ten vysledek 23/90

↑ Roomy:
Doporučuji si to rozepsat na parciální zlomky. Pak uvidíš, že je to podobné teleskopické řadě a snadno najdeš výraz pro n-tý částečný součet.
to jsem zkoušel. Snažil jsem se dostat zlomek 1/(n*(n-1)), který dá v součtu hodnotu 1. A tak nějak s tím počítat, kde se mi to vykrátí a zůstane první a poslední člen, který je 1/inf. Jenomže u tohoto výrazu to vyjde třeba na řadu:
1/(2*3) + 1/ (4*5) + 1/(6*7), proto nevím how to :(
Pro větší názornost připojuji ještě moje prozatímní kroky výpočtu:
můj výpočet

V tvém výpočtu se moc nevyznám.
Tu jednu čtvrtinu nemáš dobře, má tam být šestina. n-tý součet pro dostatečně velká n:![kopírovat do textarea $s_n=\frac16\[\(\frac11-\frac17\)+\(\frac13-\frac19\)+\(\frac15-\frac1{11}\)+\(\frac17-\frac1{13}\)+\ldots+\(\frac1{2n-1}-\frac1{2n+5}\)\]=\nl =\frac16\[\frac11+\frac13+\frac15-\frac1{2(n-2)+5}-\frac1{2(n-1)+5}-\frac1{2n-5}\]$](/mathtex/11/1147fb37c24bfc5627ccbcac64c816c1.gif)
Stačí udělat limitu.
↑ BrozekP: proč jedna šestina? Nějak jsem na to nepřišel.
Tu čtvrtinu jsem dal protože jsem si rozdělil ten součin na rozdil zlomku (1/(2n-1))-(1/(5+2n)), bez ctvrtiny bych dostal totiz vyraz ve tvaru 4/((2n-1)*(5+2n)). Děkuji za radu- v tomhle jsem lama :(
EDIT: už vím proč jedna šestina!!! Měl jsem chybu ve znaménku a proto mi to dalo jen tu čtvrtinu.
DĚKUJI VŠEM ZŮČASTNĚNÝM ZA RADY!
Stránky: 1