Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Narazila jsem u zkoušky na zvláštní příklad, se kterým jsem si nevěděla rady.. Pomohli byste mi vysvětlit jak se takovýto příklad spočítá? Uvítám pořádnej HINT, abych to pochopila... Ráda bych viděla konečné řešení s nějakým komentářem , protože chci tento typ příkladů pochopit jak se dělá a ne jen slepě něco opsat , proto budu ráda, když mi k tomu srozumitelně napíšete postup či nějaké pozorování čeho je dobré si všimnout či nějaké fígle...
↑ Kondr:
díky, opravdu zajímavý postup.. existuje i alternativní řešení, nebo je to stále analogický?

↑ SweetNelli:Tímhle se dají vyřešit všechny součty typu
, kde P je polynom a z různé od 1 (odečtením
snížíme stupeň toho polynomu, opakujeme do doby, než to převedeme na geometrickou řadu). Pro obecnější součty je potřeba použít vytvořující funkce nebo podobný aparát.
↑ Kondr:
s geometrickou řadou si určitě budu vědět rady, stačí se tedy podívat na výpočet součtu geometrické řady a pokusit se to dopočítat?
mohla bych se zeptat, kde bych mohla najít aparát pro obecné součty? pokud možno něco lepšího než jen opsané definice na wikipedii:-)
↑ SweetNelli:
no jaksi se mi to nepovedlo dopočítat pomocí geometrické řady, jak na to?