Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 01. 2008 15:08

petrOstravak
Zelenáč
Reputace:   

apolloniovy úlohy

Ahoj potřebuju poradit s apollonovými úlohami.Snažil jsem se něco pochopit z těhle stránek http://geometrie.kma.zcu.cz/work/AU/apoll/apoll.html ale není mi to vůbec jasné.Zkuste mi to třeba někdo vysvětlit na apolloniově úloze typu kkk.Jinak taky nechápu co je to ta KRUHOVÁ INVERZE kterou se to řeší v skoro každém případě.

#2 22. 01. 2008 16:22

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: apolloniovy úlohy

Nejprve doporučuji přečíst nějaký text o kruhové inverzi a napsat sem, čemu konkrétně nebylo porozuměno.
http://geometrie.kma.zcu.cz/work/AU/teo … hovka.html
Pak se můžeme pustit do řešení úlohy kkk. Ta může mít až 8 řešení podle toho, jaké jsou dotyky hledané kružnice s danými kružnicemi. Pro ilustraci nám bude stačit najít řešení vnější-vnější-vnějsší. Existující kružnice označme k1(S1,r1) až k3(S3,r3), hledanou kružnici k(S,r). Proveďme to označení tak, že r1<=r2<=r3. Uvažme kružnici k'(S,r+r1). Ta musí procházet středem kružnice k1 a dotýkat se kružnic k2'(S2,r2-r1), k3'(S3,r3-r1).

Tím jsme úlohu převedli na kkb. Nyní sestrojíme kružnici w(S1,t), kde t zvolíme libovolně. Podle této kružnice celou úlohu zinvertujeme. Kružnice k2' a k3' se zobrazí na k2'' a k3''. Hledaná kružnice k' musí procházet středem této inverze, v inverzi se proto zobrazí na přímku k''. Protože se k' dotýká k2' a k3', musí se k'' dotýkat k2'' a k3'', lze ji proto snadno sestrojit jako společnou tečnu dvou kružnic.

Když máme k'', inverzí podle w z ní dostaneme k', čímž máme střed S a jsme hotovi.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 23. 01. 2008 19:16

petrOstravak
Zelenáč
Reputace:   

Už jsem si to trochu projel a je mi to jasnější,akorát nevím tady v tomhle  ω; ω( B;r ), r libovolně tak, aby ω⊥k.Jak určím ten poloměr r?......ω⊥k to mi nic neříká.

#4 23. 01. 2008 20:40

Kondr
Veterán

Z bodu B vedeme tečnu ke k, dotykový bod označíme T. Poloměr je pak BT.

#5 25. 01. 2008 19:59

petrOstravak
Zelenáč
Reputace:   

Jěště jeden dotaz :P...když mám pkk tak se jí asi budu snažit převést na Bpk.Tak jestli to dělám správně:k1(S1,r1),k2(S2,r2),přímka p.Udělám kružnici k'(S1,r1+r) a dotýká se kružnice k2'(S2,r2-r1) a přímky p.Tím jsem převedla na Bpk.....je to dobře?

#6 25. 01. 2008 23:11

Kondr
Veterán

Dvě věci:
1)Nebude se dotýkat přímky p, ale p' která je rovnoběžná s p a má od ní vzdálenost r1 (takové přímky jsou dvě, ale když si nakreslíš obrázek toho, co chceš dostat, tak poznáš, která to je).

2)k2'(S2,r2-r1)... tímto předpokládáš, že se bude jednat o vnější dotyk. Proto v řešení nezapomeň i na druhou možnost: k2'(S2,r2+r1)

Zápatí