Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Výpočet elektrostatické síly ve vzdálenosti od středu tyče (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 14. 11. 2009 13:18 — Editoval Jonagored (14. 11. 2009 13:19)

Jonagored
Reputace:   

Výpočet elektrostatické síly ve vzdálenosti od středu tyče

Pomoc, za celé dopoledne, kdy  se pokouším vypočíst ten intergál, už jsem se v tom naprosto ztratila :-(

,,Určete velikost elektrostatické síly, kterou působí nabitá tyč délky l na bod v kolmé vzdálenosti a od jejího středu. Tyč je rovnoměrně nabitá Q, bod q. Bod leží na hlavní rotační ose tyče."

chápu, že sčítám jenom jednu složku vektoru síly, která je od "celkové" síly zmenšená o cosinus. Zkoušela jsem ten výraz nějak vyjádřit a vzdálenost ve jmenovateli nahradit pomocí pythagorovy věty a pak to zintegrovat přes délku tyče, ale dvakrát mi to vyšlo jinak a potřetí jsem to zkusila podle návodu v učebnici od Hallidaye a nechápu, jak sestavit ten integrál tak, aby byl nějak řešitelný substitucí...
Pomoc, už jsem zoufalá :-(

omezený podmozek

#2 14. 11. 2009 16:27

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Výpočet elektrostatické síly ve vzdálenosti od středu tyče

↑ Jonagored:
http://forum.matweb.cz/upload/1258211181-esila.JPG

1. Element $dx$ má náboj $dQ=\frac Qldx$
2. $F_y=F\sin\alpha$, $\sin\alpha=\frac{a}{\sqrt{x^2+a^2}}$
3. jak už jsi napsala: $x$-ové složky síly se vyruší, zajímají nás jen $y$-ové.
4. Musíme "posčítat" (integrovat) příspěvky od všech elementů, vezmeme to od $0$ do $\frac l2$ dvakrát

$2\int_0^{\frac l2} \frac1{4\pi\epsilon_0}\frac {q\frac Ql \frac{a}{\sqrt{x^2+a^2}}}{x^2+a^2}dx=\frac{Qqa}{2\pi\epsilon_0l}\int_0^{\frac l2}\frac{dx}{(x^2+a^2)^{3/2}}$

integrál se řeší substitucí $x=a\tan y$

Vyjít by ti mělo $F=\frac{qQ}{2\pi\epsilon_0 a\sqrt{4a^2+l^2}}$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 14. 11. 2009 17:10

Jonagored
Reputace:   

DĚKUJI! Myslela jsem, že už z toho zešílím.
Dokonce se zdá, že z tohohle zápisu i lépe chápu systém těchto výpočtů, takže děkuji podruhé : )

omezený podmozek

#4 14. 11. 2009 17:15

Jonagored
Reputace:   

↑ zdenek1:
btw, šlo by to nějak řešit přes gaussovu větu? jako nějakým způsobem to vykutat z intenzity pole?

omezený podmozek

#5 14. 11. 2009 17:39

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Jonagored:
Moc optimisticky bych to neviděl. Např. u nekonečného drátu využiješ toho, že se $x$-ové složky vyruší všude a $\vec{E}$ je kolmá na drát všude, což ti umožní snadno vypočítat tok. Jenže to tady nebude fungovat. Tady se to vyrušilo právě jen ve středu.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Výpočet elektrostatické síly ve vzdálenosti od středu tyče (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí