Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pomoc, za celé dopoledne, kdy se pokouším vypočíst ten intergál, už jsem se v tom naprosto ztratila :-(
,,Určete velikost elektrostatické síly, kterou působí nabitá tyč délky l na bod v kolmé vzdálenosti a od jejího středu. Tyč je rovnoměrně nabitá Q, bod q. Bod leží na hlavní rotační ose tyče."
chápu, že sčítám jenom jednu složku vektoru síly, která je od "celkové" síly zmenšená o cosinus. Zkoušela jsem ten výraz nějak vyjádřit a vzdálenost ve jmenovateli nahradit pomocí pythagorovy věty a pak to zintegrovat přes délku tyče, ale dvakrát mi to vyšlo jinak a potřetí jsem to zkusila podle návodu v učebnici od Hallidaye a nechápu, jak sestavit ten integrál tak, aby byl nějak řešitelný substitucí...
Pomoc, už jsem zoufalá :-(
↑ Jonagored:
1. Element
má náboj 
2.
, 
3. jak už jsi napsala:
-ové složky síly se vyruší, zajímají nás jen
-ové.
4. Musíme "posčítat" (integrovat) příspěvky od všech elementů, vezmeme to od
do
dvakrát
integrál se řeší substitucí 
Vyjít by ti mělo 
↑ zdenek1:
btw, šlo by to nějak řešit přes gaussovu větu? jako nějakým způsobem to vykutat z intenzity pole?
↑ Jonagored:
Moc optimisticky bych to neviděl. Např. u nekonečného drátu využiješ toho, že se
-ové složky vyruší všude a
je kolmá na drát všude, což ti umožní snadno vypočítat tok. Jenže to tady nebude fungovat. Tady se to vyrušilo právě jen ve středu.
Stránky: 1