Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 11. 2009 19:08

Torpy
Reputace:   

Následující permutace

Zdravím,
mohl byste mi prosím někdo poradit jak vytvořím k permutaci permutaci následující v lexikografickém uspořádání?
Díky moc za radu.

#2 14. 11. 2009 19:39

petoju
Zelenáč
Reputace:   

Re: Následující permutace

↑ Torpy:
Popisem ti to tak chaoticky na prikladoch, kde su to napr. cisla 1 2 3 4 5 a hladame dalsiu postupnost v lexikograf. poradi.
Citame cisla zozadu; ked prvy krat klesne (nasledujuce) - tuto poziciu si zapamatame (X). Hladame vpravo od tohto X najblizsie vacsie cislo (najlepsie hladat zozadu a ked je o 1 vacsie, tak prestat hladat) - to s cislom na pozicii X vymenime. Ako posledny krok vsetko od pozicie X dalej napiseme odzadu.

#3 15. 11. 2009 09:06

Torpy
Reputace:   

Takže já si to zrekapituluju jestli jsem to právně pochopil: mám tedy posloupnost např 1 2 3 4 5 a čtu jí odzadu, tzn nejprve číslo 5 pak 4 ... 1. A hledám kdy tato posloupnost klesne, tady klesne hned u 2. prvku. Zapamatuji si tedy pozici kde je číslo 4(nebo 5?). Teď hledám číslo které je nebližší větší z těch čísel co následují po 4(žádné takové tu ale není?), kdyby bylo tak pozici toho většího čísla vyměním s tou 4. Na závěr vypíšu všechny čísla co následují po 4 (čteno odzadu stále) odzadu (tedy 3 2 1 ). A výslednou permutaci vypíšu v pořadí jak jsem ji četl? (Tedy první bude 5,...) Jak to dopadne když nenajdu ono nejbližší větší číslo(jako v tomto případě)? Znamená to že následující permutace neexistuje?
Díky

#4 15. 11. 2009 10:55

petoju
Zelenáč
Reputace:   

Zapamatas si prvok 4 (tam, kde klesla). Hladas najblizsie vacsie, ale smerom doprava. Takisto budes pisat odzadu len ten zbytok _za_ vymenou.

Vzdy najdes najblizsie vacsie; moze sa ti len stat, ze postupnost nikde neklesne (5 4 3 2 1), vtedy takato vacsia permutacia neexistuje.

#5 15. 11. 2009 23:10

Torpy
Reputace:   

Aha, takže si to zrekapituluju znova :) Dostanu posloupnost čísel, např. 1 2 3 4 6 5. Přečtu jí odzadu a čtu jí do té doby než začne klesat, tzn. že v tomto případě skončím u čísla 4. Toto číslo si zapamatuji a hledám od tohoto čísla napravo (tedy z čísel 6,5) nejbližší vyšší číslo (tedy 5). Toto číslo prohodím s předchozím číslem (tedy prohodím 4 a 5) a zbylá čísla (od pozice kde byla původně 4 (teď 5)) zapíšu v opačném pořadí než přišli do posloupnosti (původně bylo 6 5, po výměně s číslem 4 mi zůstalo 6 4, napíšu je obráceně, tedy 4 6). Následující permutace k permutaci 1 2 3 4 6 5 je tedy permutace 1 2 3 5 4 6. Je to tak?
Další příklady např. 4 3 1 2 6 5, násl. permutace je 4 3 1 5 2 6?
                             2 1 4 6 5 3, násl. permutace je 2 1 5 3 4 6?

Díky

Zápatí