Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Torpy:
Popisem ti to tak chaoticky na prikladoch, kde su to napr. cisla 1 2 3 4 5 a hladame dalsiu postupnost v lexikograf. poradi.
Citame cisla zozadu; ked prvy krat klesne (nasledujuce) - tuto poziciu si zapamatame (X). Hladame vpravo od tohto X najblizsie vacsie cislo (najlepsie hladat zozadu a ked je o 1 vacsie, tak prestat hladat) - to s cislom na pozicii X vymenime. Ako posledny krok vsetko od pozicie X dalej napiseme odzadu.
Takže já si to zrekapituluju jestli jsem to právně pochopil: mám tedy posloupnost např 1 2 3 4 5 a čtu jí odzadu, tzn nejprve číslo 5 pak 4 ... 1. A hledám kdy tato posloupnost klesne, tady klesne hned u 2. prvku. Zapamatuji si tedy pozici kde je číslo 4(nebo 5?). Teď hledám číslo které je nebližší větší z těch čísel co následují po 4(žádné takové tu ale není?), kdyby bylo tak pozici toho většího čísla vyměním s tou 4. Na závěr vypíšu všechny čísla co následují po 4 (čteno odzadu stále) odzadu (tedy 3 2 1 ). A výslednou permutaci vypíšu v pořadí jak jsem ji četl? (Tedy první bude 5,...) Jak to dopadne když nenajdu ono nejbližší větší číslo(jako v tomto případě)? Znamená to že následující permutace neexistuje?
Díky
Zapamatas si prvok 4 (tam, kde klesla). Hladas najblizsie vacsie, ale smerom doprava. Takisto budes pisat odzadu len ten zbytok _za_ vymenou.
Vzdy najdes najblizsie vacsie; moze sa ti len stat, ze postupnost nikde neklesne (5 4 3 2 1), vtedy takato vacsia permutacia neexistuje.
Aha, takže si to zrekapituluju znova :) Dostanu posloupnost čísel, např. 1 2 3 4 6 5. Přečtu jí odzadu a čtu jí do té doby než začne klesat, tzn. že v tomto případě skončím u čísla 4. Toto číslo si zapamatuji a hledám od tohoto čísla napravo (tedy z čísel 6,5) nejbližší vyšší číslo (tedy 5). Toto číslo prohodím s předchozím číslem (tedy prohodím 4 a 5) a zbylá čísla (od pozice kde byla původně 4 (teď 5)) zapíšu v opačném pořadí než přišli do posloupnosti (původně bylo 6 5, po výměně s číslem 4 mi zůstalo 6 4, napíšu je obráceně, tedy 4 6). Následující permutace k permutaci 1 2 3 4 6 5 je tedy permutace 1 2 3 5 4 6. Je to tak?
Další příklady např. 4 3 1 2 6 5, násl. permutace je 4 3 1 5 2 6?
2 1 4 6 5 3, násl. permutace je 2 1 5 3 4 6?
Díky
Stránky: 1