Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 11. 2009 09:54

ondrax
Reputace:   

vzorce

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, jestli náhodou nevíte jak se vytváří vzorce v programu open office.Pokud by to někdo věděl, poraďte prosím srozumitelným způsobem cestu k vytvoření libovolného vzorce.Předem děkuji

#2 17. 11. 2009 10:23

Johny
Reputace:   

Re: vzorce

↑ ondrax:

Zkus třeba google. Zadal jsem to v googlu a v pohodě tam najdeš to co potřebuješ. Vkladání přes tex atd. třeba openoffice.cz je pěkná stránka :)

#3 17. 11. 2009 11:24 — Editoval gladiator01 (17. 11. 2009 11:25)

gladiator01
Místo: Jindřichův Hradec
Škola: ZČU FAV - SWI
Pozice: absolvent
Reputace:   53 
Web

Na vzorce je Math. Jestli myslíš, jak vložit vzorce do textového dokumentu (Writeru), tak dáš Vložit  -> Objekt -> Ole objekt -> Vzorec OpenOffice.

Okno se ti rozdělí a ve spodní části můžeš psát vzorce, kliknutím do hlavní části zneaktivníš vzorec a můžeš psát dál text, dvojklikem na vzorec ho můžeš editovat.

V části okna pro psaní vzorce ti po stisknutí pravého tlačítka myši vyjede nabídka z operátorama, atd.

Naděje jako svíce jas, potěší srdce štvané, čím temnější je noční čas, tím zářivěji plane.
VIVERE - MILITARE EST (Seneca)
Vím, že nic nevím. - Sokrates

#4 17. 11. 2009 11:42

ondrax
Reputace:   

díky moc, to jsem zvládl, ale nevím jak udělat vzorec, aby se mi tam objevil výsledek.( př. F nahoře nad F je - nekonečno, dole pod písmenem je plus nekonečno krát zlomek v čitateli x na druhou plus jedna polovina a ve jmenovateli 153 a když už to vytvořím  , jak s tím dál pracovat, aby po dosazení čísel mi to vypočítal

#5 17. 11. 2009 11:51

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ ondrax:

Zdravím, pravděpodobně potřebuješ něco počítat v Calcu (je to tak?) ale pochybuji, že bude pracovat s nekonečném (jelikož pracuje s daty, co jsou v buňce).

Napíš zcela konkrétně, který problém řešíš (slovnímu zápisu vzorce nerozumím ani trochu, co jsou ta F s nekonečnem?).

#6 17. 11. 2009 11:57

ondrax
Reputace:   

nic konkrétního nepočítám, ale máme psát písemku v informatice na vyváření vzorců, ale já vůbec nevím jak ten vzorec sestavit.Musí to být sestavené v openoffic.

#7 17. 11. 2009 12:08

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ ondrax:

Pokud nemáš žádnou knihu na OpenOffice, tak se podívej na návody tady: http://www.openoffice.cz/navody

Pokud se má vzorec vložit do textu (třeba jen sepisuješ protokol do fyziky, ne výpočty), tak je to přes Math, jak popisuje kolegyňka ↑ gladiator01:. Něco v takovém smyslu.

Pokud ná být i výpočet, potřebuješ Calc (v takovém smyslu).

Zkus si v tom udělat jasno.

Zápatí