Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 11. 2009 09:54

ondrax
Reputace:   

vzorce

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, jestli náhodou nevíte jak se vytváří vzorce v programu open office.Pokud by to někdo věděl, poraďte prosím srozumitelným způsobem cestu k vytvoření libovolného vzorce.Předem děkuji

#2 17. 11. 2009 10:23

Johny
Reputace:   

Re: vzorce

↑ ondrax:

Zkus třeba google. Zadal jsem to v googlu a v pohodě tam najdeš to co potřebuješ. Vkladání přes tex atd. třeba openoffice.cz je pěkná stránka :)

#3 17. 11. 2009 11:24 — Editoval gladiator01 (17. 11. 2009 11:25)

gladiator01
Místo: Jindřichův Hradec
Škola: ZČU FAV - SWI
Pozice: absolvent
Reputace:   53 
Web

Na vzorce je Math. Jestli myslíš, jak vložit vzorce do textového dokumentu (Writeru), tak dáš Vložit  -> Objekt -> Ole objekt -> Vzorec OpenOffice.

Okno se ti rozdělí a ve spodní části můžeš psát vzorce, kliknutím do hlavní části zneaktivníš vzorec a můžeš psát dál text, dvojklikem na vzorec ho můžeš editovat.

V části okna pro psaní vzorce ti po stisknutí pravého tlačítka myši vyjede nabídka z operátorama, atd.

Naděje jako svíce jas, potěší srdce štvané, čím temnější je noční čas, tím zářivěji plane.
VIVERE - MILITARE EST (Seneca)
Vím, že nic nevím. - Sokrates

#4 17. 11. 2009 11:42

ondrax
Reputace:   

díky moc, to jsem zvládl, ale nevím jak udělat vzorec, aby se mi tam objevil výsledek.( př. F nahoře nad F je - nekonečno, dole pod písmenem je plus nekonečno krát zlomek v čitateli x na druhou plus jedna polovina a ve jmenovateli 153 a když už to vytvořím  , jak s tím dál pracovat, aby po dosazení čísel mi to vypočítal

#5 17. 11. 2009 11:51

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ ondrax:

Zdravím, pravděpodobně potřebuješ něco počítat v Calcu (je to tak?) ale pochybuji, že bude pracovat s nekonečném (jelikož pracuje s daty, co jsou v buňce).

Napíš zcela konkrétně, který problém řešíš (slovnímu zápisu vzorce nerozumím ani trochu, co jsou ta F s nekonečnem?).

#6 17. 11. 2009 11:57

ondrax
Reputace:   

nic konkrétního nepočítám, ale máme psát písemku v informatice na vyváření vzorců, ale já vůbec nevím jak ten vzorec sestavit.Musí to být sestavené v openoffic.

#7 17. 11. 2009 12:08

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ ondrax:

Pokud nemáš žádnou knihu na OpenOffice, tak se podívej na návody tady: http://www.openoffice.cz/navody

Pokud se má vzorec vložit do textu (třeba jen sepisuješ protokol do fyziky, ne výpočty), tak je to přes Math, jak popisuje kolegyňka ↑ gladiator01:. Něco v takovém smyslu.

Pokud ná být i výpočet, potřebuješ Calc (v takovém smyslu).

Zkus si v tom udělat jasno.

Zápatí