Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj neznáte někdo nějaké vzorečky na výpočet zpětné síly proudu vody? znám li tlak proudící kapaliny ,průtok a úhel odrazu na pevné překážce.. Děkuji za pomoc
↑ knize-hrabe:
Zdravím,
možna by bylo jednodušší celé znění zadání (nebo co řešiš?). Můj návrh - přes zákon zachování energie a přes Bernoulliho rovnici. Může být?
↑ jelena:
zase to voda no :)
1.Určete sílu zpětného působení proudu vody, která při průtoku 2400 l.min-1 a tlaku 0,6 MPa dopadá na plochu, na které mění směr o úhel 120° vůči původnímu směru toku.
↑ knize-hrabe:
Tak v takovém případě bych Bernoulli nepoužila.
Spiš si představim plochy sklopenou tak, aby po dopadu voda změnila směr o 120 stupňů. Plocha má s horizontalní rovinou úhel 60 stupňů. V okamžik dopadu celková "síla vody" působí směrem dolu, proto se musí rozložit na dvě složky: kolmě k podložce (to bude podlé mého zpětný raz) a podél podložky ve směru toku.
Ale ještě jsem jednoznačně nedomyslela, zda mám z průtoku odvodit hmotnost na jednotku plochy a také z tlaku sílu na stejnou jednotku plochy (asi ano) - neboť z tíhy vody a z tlakové síly by se měla skladat celková síla působicí na plochu.
Zatím děkuji za připomínky k mému návrhu.
↑ jelena:
Mě napadlo použít F=ρQv (1− cosδ ) je tam ale rychlost já znám pouze tlak
↑ jelena:
nebo pak FR = ψ ⋅ ρ ⋅Q⋅ v1 ⋅ (1− cosδ) ale podle toho mi to moc nevychazi našel sem i vzoreček kde je vypocet rychlosti z tlaku a hustoty
↑ knize-hrabe:
To je nějaký odvozený vzorec z materiálů (asi bych to musela odvozovat, takový neznám). Rychlost se vezme z objemového průtoku, který je v zadání.
Může být?
↑ jelena:
tady jde získat rychlost ale já zase neznám průřez
↑ knize-hrabe:
Nejsem si úplně jistý, jestli jsem správně pochopil, co se tam děje. Ale
a) změna rychlosti mi vychází jinak
Pokud bude
, tak při klasickém odrazu bude 

b) Já bych si to představoval nějak takhle (ale je to čistě můj osobní dojem)
Z trubky stříká voda a dopadá na desku. V trubce je tlak
, průtok
. Z Bernoulliho rce
Za časový interval
vyteče z trubky hmotnost 
Z impulzové věty 
Nic lepšího mě nenapadlo
↑ zdenek1:
Určitě chcete znáti výsledek že :)
tak vzoreček sem použil tento : FR = ψ ⋅ ρ ⋅Q⋅ v1 ⋅ (1− cosδ)
a tento
kde ψ je korekční součinitel a pro stěnu od které se mi odráží paprsek je roven 0,95
pokud se sem ještě dnes dostanu tak hodím výpočet jako foto :)
Děkuji za pomoc