Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Honza Matika:
zádání je nápsáno správně....už se mi párkrát stalo že se přepsali ve výsledcích a já si pak myslel že jsem počítal špatně....i tak vám velice děkuji
přepis:
výpočet:
nejprve jsem si upravil jednotlivé hodnoty tak, aby bylo jasné, co se bude krátit (nepovinný krok), pak - protože násobení dvou zlomků můžeme napsat jako násobení jejich čitatelů v čitateli a jmenovatelů ve jmenovateli společného zlomku. A do třetice jsem vše pokrátil:
zbavím se závorek a pokrátím:
↑ Honza Matika:
hold je rychlejší :-)
↑ TOMASKO: ...
pošli nějaký příklad na kterém se můžeš učit postupy k řešení.
Jinak základem je znalost sčítání a odčítání jednoduchých zlomků .
↑ TOMASKO:...
levou myší kopírovat a potom sem vložit a nebo napsat příklad tak, jak to zvládneš :-)
předpokládám, že přepis bude:
(doufám, že jsem ty dvoky za "m" dal správně do exponentu..
edit: návod na řešení:
co potřebuješ udělat, aby bylo možné tyto zlomky odečíst (resp. sečíst)?
↑ Honza Matika:
Nemalo výsledok by mal byť 3-m
......................
m(2m+3)(2m-3)
výsledky sú ale niekedy zle
↑ TOMASKO:
Na společný jmenovatel
roznásobit závorky
zkrátit
napsat podmínky: ,
Poznámka: toto je reakce na příspěvek z 0:30, protože tvé příspěvky z 0:27 a 0:30 nejsou stejné. Aby byly stejné, muselo by být v příspěvku z 0:27 ve jmenovateli 3. zlomku a
ahoj, chcel by som sa opýtať ako upravým lomené výrazy
a+3 a+1
........... - ........... výsledok by mal byť 3(a+1)
a2 -1 a2 +2 .............................. ďakujem, počítal som to :
a(a-1)(a+1)
a+3 a+1 a+3 a+1 a(a+3) - [(a-1)(a+2)] a2 + 3a - [ a2 +a -a -1 ]
............. - ................ = ................ - ........................= ................................... = ......................................... =
a2 - 1 a2 +a (a-1)(a+1) a(a+1) a(a+1)(a-1) a(a+1)(a-1)
a2 + 3a -a2 +1 3a + 1
....................... = ................... kde je ale chyba?
a(a+1)(a-1) a(a+1)(a-1)
..... a ešte by som poprosil jeden lomený výraz : x - 1 4x + 6 3 x - 3
.............. - ................ + ................. výsledok by mal byť ....................
2x + 6 x2 - 9 x - 3 2(x + 3)
počítal som to : x-1 4x +6 3 x -1 4x + 6 3
.............. - ..................... + ................... = ............... - ................... + ............ =
2x + 6 x2 -9 x - 3 2(x + 3) (x-3)(x+3) x-3
(x-3)(x - 1) - [2(4x+6) ] + 6(x+3)
.................................................. = x2 + 2x + 21 - 8x - 12 x2 - 6x + 9
2(x+3)(x-3) .................................... = ..............................
2(x+3)(x-3) 2(x+3)(x-3)
.......... kde ale robím chybu, ďakujem za pomoc.
Kromě toho, že ses v prvním příkladu přepsal ([(a-1)(a+2)] místo [(a-1)(a+1)] ) tam chybu nevidím. Pokud by "jejich" výsledek byl správně, tak by ho jistě ještě na konci zkrátili.
ve druhém můžeš ještě čitatele rozložit podle vzorce , zkrátit a dojde k hledanému výsledku.