Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Předpokládejme, že je řeč o reálných číslech a že
(1)
,
(2)
.
Z (1) vyplývá, že existuje x takové, že
. Rovnost (2) vynásobíme číslem x a postupně dostáváme
,
,
(3)
.
Tím je ukázáno, že platí-li zároveň (1) a
(4)
,
nemůže již platit (2), takže musí platit
.
EDIT. Wottonova poznámka o axiomatice je důležitá, aritmetiku lze budovat různými způsoby a to třeba i tak, že větu, kterou v tomto vlákně
chceme dokázat, příjmeme jako axiom. Já jsem zvolil přístup, který bývá nejčastější.
↑ kitchima:
Pro reálná čísla by to šlo sporem.
Předpokládej, že
,
a
. Pak
. Spor.
Dakujem, mna by take nieco nenapadlo :) a mam este jeden dokaz, ten je asi zlozitejsi.
Dokážte: Nech
,
. Potom existuje práve jedno reálne císlo x
také, že a · x = b. (Císlo x sa nazýva riešenie rovnice a · x = b.)
(Poznámka: Váš dôkaz musí pozostávat z dôkazu existencie riešenia x a
dôkazu jednoznacnosti riešenia x.)
↑ kitchima:
Prosiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim, pomozte mi este s tymto dokazom. Dakujem
↑ kitchima:
A nejaky vlastni napad? Treba rovnici necim sikovnym vynasobit, aby to a v rovnici a*x=b zmizelo. A jake musi byt a aby takove sikovne cislo existovalo?
↑ kaja(z_hajovny):
Nie, asi som uplne blba, ale nemam vlastny napad. Dokazy mi jednoducho nejdu. Vobec neviem, co tam mam robit. Preto prosim o pomoc na tomto fore. Vdaka
↑ kitchima:
Důkaz jednoznačnosti:
Když ax = b a rovněž ay = b , potom po odčtení druhé od první máme ax - ay = 0 , tedy a(x-y) = 0.
Na poslední rovnici použijeme poučku dokázanou výše (noboť je splněno a <> 0) , což dává x-y = 0, x = y.
Ten důkaz existence opět závisí na tom, jaká cesta výstavby teorie byla zvolena. Je třeba si ujasnit přdchozí kroky
a zkusit, zda něco z toho nejde nějak použít.
Například by to mohlo být takto:
Budeme nejprve předpokládat, že a, b > 0 (ostatní případy obdobně, pro b = 0 je to dokonce snazší)
Dále přepokládejme, že je splněno následující:
(1) a0 = 0,
(2) Archimedova vlastnost přirozených čísel,
(3) věta o supremu a infimu,
(4) tvrzení, že funkce f(x) = ax je rostoucí (pro a > 0).
Označme
. Jistě M je neprázdná, protože obsahuje 0.
Z (2) plyne existence přiroz. čísla n takového, že an > b. Toto n podržme i dále.
Z (4) plyne, že pro t > n je at > an , podle předchozího kroku pak at > b .
Tím je dokázáno, že číslo n je horní závorou (neboli majorantou) množiny M .
Podle věty o supremu existuje číslo w = sup M.
Nyní je třeba ukázat, že platí aw = b. To už zkus sama (navrhoval bych sporem - vyžijí se vlastnosti suprema a
možná znovu (2) v poněkud jiné situaci) .
anebo pokud uz mate dokazeno ze R bez nuly tvori grupu vzhledem k nasobeni, tak staci vynasobit inverznim prvkem k a.