Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
to bolo aké stručné :)
http://www.matweb.cz/zlomky
Ahoj,jmenuji se Darča je mi 51 let a začala jsem dálkově studovat střední školu.Mám problémy s matematikou.Našel by se někdo,kdo by mi vysvětlil problém intervalů a absolutní hodnoty?
díky moc Darča
↑ hofmanova.darina:
Zdravím :-)
Doporučím tento materiál - elektronickou učebnici - k učebnici by se dálo najit moc výhrad, ale opravdu je hodně "polopatická" (kapitoly 1.3.06. a 1.2.09). Zkuste to projit a případně se poptat přímo na konkrétní části (třeba stranka ... od slov... nerozumím...).
Z papírových učebnic - je hodně dobrá tato zelena sbírka (je i s výkladem (jednodušší varianta je červena), v antikvariatech se dá sehnat i starší vydání.
Pokud máte konkrétní zadání, co dělají problém, tak to sem napíště (stačí i slovy, pokud se nedaří zapsat matematicky dle pravidel - hlavně, aby bylo srozumitelně).
Hodně odvahy ve studiu :-)
Jelena
↑ jelena:
Díky za reakci na můj dotaz.Jedná se mi o zobrazení zadané množiny a výsledku na číselné ose pomocí intervalu.
Příklad: množinová závorka x je rovno R, absolutní hodnota x+3 je rovno nebo menší než 7 vůbec nechápu jak to zobrazit a vypočítat díky Darča
je vlastně vzdálenost bodu
od bodu
Hledáme tedy všechny body "x", které jsou od bodu "-3" vzdálené o sedm nebo méně.
Nakreslíme tedy osu, vyznačíme na ní bod "-3" a hledáme body, které jsou od tohoto bodu vzdáleny o 7.
↑ Tychi:
Díky za vysvětlení.Pochopila jsem tedy správně,že absolutí hodnota +3 se musí převést na -3 a opačně a pak si to vyznačit na číselné ose a počítat? Darča
↑ hofmanova.darina:
Ano. Obecně je to asi takhle: je vzdálenost bodu x od bodu a. Pokud tedy máme
tak je to vzdálenost od bodu -3 a pokud
tak od bodu 3
↑ Honza Matika: Je to možné, mám čtyři roky po státnicích a tedy devět let od střední, první co mi z hlavy vždycky mizelo byla teorie, zbytečné vzorce (co jde řešit z obrázku nepotřebuje extra vzorec) a názvy. Tak se omlouvám, pokud tu dělám chaos.
↑ Tychi:
No ja spie delam chaos :D a vidim, ze ty tomu rozumis.
Ale nejspise ano, nas ucili ve skole, ze kdyz je tam absolutno hodnota (u fci, rovnicich, atd.), tak si udelame nulove body.
Tj:
↑ Honza Matika: Tak jsem to dohledala v sešitě, říkali jsme jim body kritické. A o pár stran dále už jsou nazvány jako nulové body. Takže si můžu vybrat a nebo si nepamatovat zase ani jeden z názvů(o:
Ahoj všichni,
potřebovala bych poradit s příklady.
1/závorka 2odmocniny7-odmocnina3 konec závorky krát závorka 2odmocniny7+odmocnina3 konec závorky
2/závorka 3odmocniny2-2odmocniny3 konec závorky to celé na druhou
díky všem za pomoc a moc by mi pomohlo vysvětlení proč a jak se to počítá Darča
↑ hofmanova.darina:
Použiješ vzorec
Tady to bude
Ahojky,
díky za pomoc s příklady a mám ještě jeden.Jáký vzoreček mám použít na příklad:
závorkaodmocnina6-2odmocniny2konec závorky to celé na2
díky Darča