Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 11. 2009 21:52

zve
Zelenáč
Reputace:   

Pravděpodobnost - Náhodný jev

Nedaří se mi vyřešit následující příklad, zřejmě dělám nějakou hloupou chybu :-))
Př: V první nádobě je 15 lístků, z toho 10 bílých. Ve druhé nádobě je 25 lístků, z toho 5 bílých. Náhodně vybereme z každé nádoby po jednom lístku a z těchto dvou lístků opět jeden náhodně vybereme. Jaká je pravděpodobnost, že tento lístek bude bílý? (Výsledek 0,433)

Můj postup byl, že pravděpodobnost výběru bílého lístiku z 1. nádoby je 10/15 tzn. 2/3, z 2. nádoby 5/25 tzn. 1/5, pravděpodobnost výběru  bílého lístku ze dvou v druhém kole si myslím že je 3/4. Pokoušela jsem se sjednotit pravděpodobnost výběru z první a druhé nádoby tzn. 2/3 +1/5 -2/3*1/5 a výsledek mi vyšel 11/15, ale nevím jak dál s pravděpodobností dalšího výběru. 
Předem děkuji za pomoc.

#2 21. 11. 2009 22:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Pravděpodobnost - Náhodný jev

↑ zve:

Zdravím, je potřeba rozebrat každou variantu samostatně:

bílý listek dostanu, pokud v 1. výběru:

a)"oba listky jsou bílé" nebo b) "z prvního bilý, z druhého černý" nebo c)"z prvního černý, z druhého bilý",

v dalším výběru je pravděpodobnost jevu a)hodnota pravděpodobnosti z 1. výběru zůstane beze změny, ale pro volby b), c) je pravděpodobnost výběru bíleho listku poloviční.

Stačí tak?

#3 24. 11. 2009 14:30

zve
Zelenáč
Reputace:   

Re: Pravděpodobnost - Náhodný jev

Moc děkuju za odpověď podle vašeho návodu se mi to podařilo spočítat :-))

Zápatí