Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nedaří se mi vyřešit následující příklad, zřejmě dělám nějakou hloupou chybu :-))
Př: V první nádobě je 15 lístků, z toho 10 bílých. Ve druhé nádobě je 25 lístků, z toho 5 bílých. Náhodně vybereme z každé nádoby po jednom lístku a z těchto dvou lístků opět jeden náhodně vybereme. Jaká je pravděpodobnost, že tento lístek bude bílý? (Výsledek 0,433)
Můj postup byl, že pravděpodobnost výběru bílého lístiku z 1. nádoby je 10/15 tzn. 2/3, z 2. nádoby 5/25 tzn. 1/5, pravděpodobnost výběru bílého lístku ze dvou v druhém kole si myslím že je 3/4. Pokoušela jsem se sjednotit pravděpodobnost výběru z první a druhé nádoby tzn. 2/3 +1/5 -2/3*1/5 a výsledek mi vyšel 11/15, ale nevím jak dál s pravděpodobností dalšího výběru.
Předem děkuji za pomoc.
↑ zve:
Zdravím, je potřeba rozebrat každou variantu samostatně:
bílý listek dostanu, pokud v 1. výběru:
a)"oba listky jsou bílé" nebo b) "z prvního bilý, z druhého černý" nebo c)"z prvního černý, z druhého bilý",
v dalším výběru je pravděpodobnost jevu a)hodnota pravděpodobnosti z 1. výběru zůstane beze změny, ale pro volby b), c) je pravděpodobnost výběru bíleho listku poloviční.
Stačí tak?
Stránky: 1